Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Скільки Вам років?
    до 13
    14-17
    18-23
    24-29
    30-39
    40-50
    більше 50
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Про всевiдання Боже

    Недiля 6-та пiсля Пасхи, про слiпого (Iн. 9,1-38)

    В iм'я Отця, i Сина, i Святого Духа!
    Дорогi браття i сестри!


    Бог, як Всюдисущий i Вседержитель, знаходиться при кожнiй людинi - при добрiй i злiй. "Вiн сонцем Своїм осяває злих i добрих i посилає дощ на праведних i на неправедних" (Мф. 5, 45). Бог утримує життя всiх: добрих i злих, праведних i грiшних, "бо ми Ним живемо, i рухаємось, i iснуємо" (Дiян. 17, 28). Однак Своєю особливою благодаттю, тобто благодаттю, яка спасає, допомагає i заступає, Бог знаходиться не з кожною людиною, а тiльки з тiєю, яка завжди i всюди вiдчуває Його присутнiсть. Про це каже пророк Давид: "Така людина в присутностi Бога каже чесно, робить корисне i думає як перед очима Божими. Свого часу пророки Iлля та Єлисей часто повторювали слова: "Живий Господь Бог Iзраїлiв, перед Яким я стою" (1 Цар. 17, 1).

    Це означає, що кожний iз нас пiд всевидячим оком Божим ходить, стоїть, сидить, працює, їсть, п'є, говорить i думає. Але не всяка людина усвiдомлює це. Бiльшiсть людей навiть не думає про присутнiсть Божу. Той, хто ходить перед Богом, перед очима Божими, не насмiлиться зробити що-небудь погане i сказати щось дурне, боячись прогнiвати Бога, Який може покарати за беззаконня. Якщо людина саме так предстоїть перед Богом, тодi Бог буде присутнiм при нiй Своєю благодаттю i допомагатиме їй. Бог вiдвертає Своє обличчя вiд тих, хто вiдвертається вiд Нього, i не дивиться на тих, хто не дивиться на Нього та не хоче бачити Його присутностi в собi.

    Яке нещастя i яке зло вiдбувається вiд того, що людина позбавляється присутностi Божої! Про такого грiшника каже пророк Давид: "У гордощах своїх нечестивий нехтує Господом, вiн часто повторює сам собi: "Вiн не слiдкує", тобто не покарає Бог; або ще гiрше: "Немає Бога" (Див.: Пс. 9, 25). Той же пророк Давид називає шляхи такої людини загибельними. Чому? Тому що Бога немає перед нею.

    Чому люди ображають ближнiх, грабують, ?валтують? Тому, що Бога немає перед ними. Чому злодiй грабує i злочинець вбиває? Тому, що Бога немає перед ними. Чому зростає злочиннiсть в Українi й в усьому свiтi? Тому, що Бога немає перед злочинцями. Чому безсоромнi люди лаються, неправдомовцi обманюють, клятвопорушники порушують клятви, а кривдники кривдять? Чому людина, сама перебуваючи у грiхах, осуджує iнших? Тому, що немає Бога перед нею. Чому неправеднi суддi неправедно судять, фальшивi свiдки лжесвiдчать, а тi, хто має владу, зловживають нею? Тому, що Бога немає перед ними. Чому п'яницi пиячать, наркомани вживають наркотики, а блудники та блудницi перелюбствують? Тому, що Бога немає перед ними, немає страху Божого, не бояться вони вiчних мук i не думають про Царство Небесне. Якби Бог був перед очима грiшника, якби вiн знав i пам'ятав про майбутнiй суд та про покарання Боже, тодi вiн не дерзнув би грiшити i гнiвити Бога, свого праведного Суддю.

    Хто читав Бiблiю, той повинен знати iсторiю про цнотливу Сусанну та про двох розпусних старцiв - суддiв iзраїльських, якi хотiли силою осквернити невинну жiнку. Що штовхнуло їх на таку нечисту справу i що захистило праведну Сусанну вiд беззаконня? Старцiв штовхнуло на грiх те, що вони забули про присутнiсть Бога i тому казали: "Ось дверi саду зачиненi, i нiхто нас не бачить" (Дан. 13, 20). Звернiть увагу, що вони кажуть: "Нiхто нас не бачить". О беззаконнi суддi! Що ви кажете? А хiба Бог не бачить вас? Що ж врятувало цнотливу Сусанну вiд грiхопадiння? Тiльки те, що вона мала перед своїми очима Бога. Вона сказала бридким старцям: "Краще для мене не зробити цього i впасти у вашi руки, нiж згрiшити перед Господом" (Дан.13,23). Дiйсно, хто живе завжди у присутностi Бога, хто бачить завжди Його перед собою, той не згрiшить i не спiткнеться в життi. Якщо ж людина i спiткнеться, то зразу ж, маючи перед своїми очима Бога, виправиться. На таких людях збуваються слова пророка Давида: "Коли вiн буде падати, не впаде, бо Господь пiдтримує його за руку" (Пс. 36, 24).

    Амiнь!


    Патріарх Київський і всієї Руси-України
    Філарет
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com