Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Коли Ти святкуєш Жіночий день?
    у Неділю жінок-мироносиць
    8 березня
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Про святкування Хелловіну

    Про святкування ХелловінуБільшість бравих шанувальників цього «не святого свята» навіть не знають історії його виникнення. Приблизно 2000 років тому назад на сучасній території Англії та Ірландії проживали племена кельтів. У кельтів існували дні початку пори року, а це: Імболг (2 лютого ), Балтейн (30 квітня ), Ламмас (31 липня ), Самхейн (31 жовтня ) – знаменує собою прихід зими.
    На початку нашої ери на територію кельтів прийшли римляни, які протягом 400 років змішались як з населенням так із культурними традиціями. Внаслідок чого з кельтським Самхейном з’єдналися два римських свята – Фералія ( свято поминання мертвих ), та свято в честь богині фруктів та дерев – Помони. Свято вогню – Балтейн змістилось в сторону Самхейна. В результаті це свято стало фестивалем літа, зими, вогню та влади темряви.

    Язичницьке свято Купала – день «узаконеної розпусти»

    Язичницьке свято Купала – день «узаконеної розпусти»Виникає враження, що хтось цілеспрямовано прагне виростити з молоді кого завгодно, але не нормальних людей – хороших чоловіків і дружин, батьків і матерів, повноцінних і відповідальних членів суспільства. В ці липневі дні від ЗМІ можна лише почути дуже стислу інформацію, що православні 7 липня «відзначають» свято Іоана Хрестителя, а далі – суцільний Іван Купало з розбором ворожильних практик і формою купальских вогнищ, характеристикою 12 трав для вінків, форми і технології виготовлення «оберігів» і тексти заговорів. Мета одна: зробити з православного свята, дня пам'яті і молитви, чергове свято похоті. Тут мимоволі згадуються слова літописця псковського монастиря Памфілова, який, описуючи ці «свята» «в градех і в селех» ще в XVI столітті, знаходив можливим сказати, що «в годину ту сатана красується, яко ж сущии древнии идолослужителие бісівське свято сією святкують».

    «Ми - покоління, якому не потрібні відносини»

    «Ми - покоління, якому не потрібні відносини»Двадцятирічні хочуть отримувати радість від відносин, але не готові займатися ними серйозно. Так вважає Крісті Вілкінсон (Krysti Wilkinson), колумністка The Huffington Post, яка написала дуже відвертий і прямий текст про своїх однолітків. Він зібрав більше 100-а тисяч лайків у Facebook і викликав жваву дискусію. Обов'язково прочитай до кінця.

    Моє тіло – розпоряджаюсь як хочу?

    Моє тіло – розпоряджаюсь як хочу?Чи не найголовнішим сьогоднішнім аргументом щодо права жінок робити аборти є той, що жінка вільна у розпорядженні своїм тілом, а тому, якщо вона хоче, то вільна зробити аборти – бо це її тіло!

    Чи насправді така логіка виправдана та є обґрунтованою і з точки зору права та інших фундаментальних наук та й з боку здорового глузду?

    Церква перед викликами сучасності, глобалізації, насильства і міграції

    Церква перед викликами сучасності, глобалізації, насильства і міграціїКоріння екологічної кризи є екологічним та моральним, і воно вписано в серце кожної людської істоти. Протягом останніх століть ця криза дедалі посилювалася через численні розділення, породжені людськими пристрастями, такими як корисливість, жадоба, себелюбство, дух хижацтва, і такими їхніми наслідками на планеті, як зміна клімату, що відтепер серйозно загрожує природному довкіллю, нашому спільному «дому». Розрив зв'язку, що єднає людину з природою, є відхиленням від належного використання Божого творіння. Щоб розв'язати екологічну проблему на засадах християнського передання, слід не лише карати за гріх зловживання природними запасами планети, тобто докорінно змінити ментальність, а й практикувати аскезу як протиотруту від споживацтва, культу потреб та власницького почуття. Це передбачає також величезну відповідальність, яка вимагає від нас передати у спадок майбутнім поколінням придатне для життя природне довкілля та спосіб його використання згідно з волею та благословенням Бога. У таїнствах утверджується творіння, а людина заохочується діяти як його господар, охоронець та «священик», який представляє його Творцеві як діяння благодаті – «Твоє від Твоїх Тобі приносимо за всіх і за все» – та плекає євхаристичне ставлення до творіння. Цей православний євангельський та святоотцівський підхід притягує також нашу увагу до соціальних аспектів та тих трагічних наслідків, якими загрожує руйнування природного довкілля.

    Молитва в час пандемії (згубної пошесті)

    Молитва в час пандемії (згубної пошесті)Господи, Боже наш, багатий милосердям і милістю, що Своїм мудрим Провидінням керуєш нашим життям, вислухай нашу молитву, прийми покаяння за гріхи наші, припини пошесть згубну, яка спіткала нас, як Ти і раніше припиняв згубні пошесті серед людей. Милосердний Спасителю, захисти здоров’я тих, хто на Тебе уповає. Лікарю душ і тіл наших, дай одужання тим, що хворіють, і підведи їх з ложа недуги та страждань. Благослови, Господи, укріпи і захисти Своєю благодаттю усіх тих, хто з благодійністю і жертовністю піклується про хворих вдома чи в лікарнях. Визволи людей в нашому місті (селі, монастирі), в нашій країні і по всьому світу від пошесті згубної, від хвороб і страждань та навчи нас цінувати життя і здоров’я як Твої дари. Дай нам, Боже, Твій мир і наповни наші серця непохитною вірою в Твій захист, надією на Твою підтримку і любов’ю до Тебе і наших ближніх. Твоє бо є щоб милувати і спасати нас, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас і навіки віків. Амінь.

    АллатРа - обережно! секта!

    АллатРа - обережно! секта!Протягом останніх років в Україні виникла і почала поширювати свою діяльність окультна пара-релігійна організація «Аллатра» («АллатРа»).
    Вказана організація наполягає на тому, що не є релігійною, але у своєму вченні та практичній діяльності виявляє себе саме як релігійна організація, даючи настанови з догматичних і практичних духовних питань, тлумачачи Священне Писання та релігійні тексти нехристиянських релігій для таких настанов, проводить релігійні практики, зокрема одноособову та колективну медитацію, тощо.

    Живеш у facebook? Соціальні мережі проти реальності

    Живеш у facebook? Соціальні мережі проти реальностіТи живеш в Instagram? Переписуєшся в меседжері коли поруч близька людина? Гортаєш стрічку новин у facebook коли маєш нагоду втішити засмученого чи познайомитися з новими людьми? Або потрібен статус про стосунки, щоб кожен міг поставити йому лайк або сердечко? На смартфоні увімкнено сповіщення з соціальних мереж? Тоді хутчіш переглянь трихвилинне відео на цю тему.

    Святкувати «Валентинів день» чи Стрітення?

    Святкувати «Валентинів день» чи Стрітення?

     Останніми роками усе більше молоді (ба й старших) захоплюються розвагами запозиченого з-за кордону так званого дня святого Валентина, який нібито припадає на 14 лютого. За шаленими «валентинівськими» ігрищами нелегко номінально православному юнацтву розгледіти наближення свята Стрітення. А дехто гадає, що обидва свята, наповнені існуючим нині змістом, цілком сумісні. Однак – це помилка... «Мир вам у Христі Ісусі!» Звертаємося цим християнським вітанням, усвідомлюючи одначе, що миру, спокою стає все менше у нашому XXI столітті. І ми не в силі зупинити те, що провістив Господь наш Ісус Христос через Євангеліє від Луки: «Чи думаєте ви, що Я прийшов дати мир землі? Ні, кажу вам, не мир, а розділення. Бо віднині п’ятеро в одному домі розділені: троє проти двох, і двоє проти трьох». Отож, з’ясуймо, що відзначають 14 лютого, напередодні Стрітення, з таким великим розмахом? У календарі Православної Церкви 14 лютого згадуються лише мученики й мучениці Трифон, Перпетуя, Сатир, Ревокат, Саторнил, Секунд, Феліцитата, преподобні Петро Галатійський та Вендиміан, пустельник Вифинійський. Тим часом католики римського обряду 14 лютого вшановують святих Кирила й Мефодія. Як бачимо, у цей день ані Східна, ані Західна Церква жодним словом не згадують святого на ім’я Валентин.  

    Як дітям зберегти або повернути віру в Бога?

    Як дітям зберегти або повернути віру в Бога?Найголовніша турбота релігійного виховання повинна полягати в тому, щоб не тільки у свідомості дитини, в її пам'яті й у звичках, а в самій глибині духу її зберігся зв'язок з Богом. Цей внутрішній зв'язок з Богом повинен бути тією твердинею, об яку повинні розбиватися всі спокуси чуттєвості й гордовитої самоомани.

    Допомогти дитині в цій справі може насамперед доброзичливе середовище живої релігійної віри й любові до Бога. Як свіча загоряється від палаючої свічі, так і в дитячій душі розпалюється вогонь віри й любові не від настанов і не від правил, а від духу віри й любові, що оточує її.

    Єрусалим чи найближчий храм?

    Єрусалим чи найближчий храм?Мільйони людей бажають побувати в Єрусалимі, щоб там у храмі Воскресіння Христового доторкнутися до великої святині - каменя, на якому було покладене бездиханне тіло Спасителя після Його смерті на Хресті. Як правило, вони витрачають значні кошти і зусилля, щоб дістатися туди.

    Але, разом з тим, ми часто забуваємо, що в будь-якому православному храмі підчас Божественної літургіі можна легко і абсолютно безкоштовно знайти безмірно величнішу святиню - саме Святе Тіло і Кров Господа Ісуса Христа і не лише доторкнутися, а прийняти іх у себе, з'єднавшись із воскреслим Спасителем.

    Хіба це правильно?

    Старець Порфирій Кавсокалівіт. Цитати та поради (частина 2)

    Старець Порфирій Кавсокалівіт. Цитати та поради (частина 2)Хто помер ради Христа, для того немає смерті!

    «Спасіння в Церкві!» - завжди говорив нам Старець. – Хто є членом Церкви, той не боїться другої смерті! Для тих, хто є частиною Церкви Христової, смерті немає! Православ’я – досконале, в ньому немає ніякої недосконалості!»
    «Смерті немає! Не бійся смерті! Хто помер ради Христа, для того немає смерті! А якщо ти не помер ради Христа, то помри!»

    Як молитись новоначальному (неофіту)?

    На питання одного брата: «Герондо, як слід молитись новоначальному?», Старець відповів: «Новоначальний монах повинен читати житія святих і Новий Завіт».
    Сортувати статті за: датою | популярністю | відвідуваністю | коментарями | абеткою