Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Скільки Вам років?
    до 13
    14-17
    18-23
    24-29
    30-39
    40-50
    більше 50
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Проповідь у неділю про Закхея


    В ім’я Отця і Сина і Святого Духа.

    Минулої неділі ми слухали розповідь про сліпого Вартимія. Цією розповіддю Церква нагадувала нам про те, що ми всі сліпі - не фізично сліпі, а духовно; і нагадує нам, що позбавитися цієї духовної сліпоти ми можемо, тільки якщо звернемося до Єдиного, Який має владу нас зцілити, Який є світлом у темряві, Який є життям і цілістю життя.

    Якщо ми над цим замислилися (як ми повинні були зробити) минулої неділі, то ми, можливо, тепер починаємо бачити в собі хоча б нашу гріховність, хоча б нашу неспроможність, хоча б те, що у нас є голод, але що цей голод перемагається відсталістю, лінню, страхом. І сьогодні, в розповіді про Закхея, ми бачимо, в чому полягає цей страх. Чого ми шукаємо більше: схвалення людей або зустрічі з Богом? Чого ми хочемо більше: того, щоб не стати посміховиськом, щоб ніхто від нас не відвертався через те, що ми вибрали Бога проти всього, - чи ми хочемо Бога за будь-яку ціну?

    Святий Іоан Ліствичник говорить нам, що марнославство, тобто шукання людського схвалення при байдужості до суду Божого, є ненавистю до Бога і боягузтвом перед людьми: яке наше становище?..

    Чи готові ми всім нашим життям бути викликом для того життя, яке безбожний світ і кожен з членів безбожного світу, включаючи нас самих, будує? Чи готові ми зустріти в собі протиріччя нашого шукання Бога? Чи готові ми відкинути думки, почуття, бажання, страхи, які діють в нас, заради того щоб сказати: "Ні! Нехай сміються над мною люди, нехай все, що є в мені минулого, безбожного, чуже Богу, повстає, а я все-таки буду шукати Бога, Який єдиний може бути праведним Суддею над мною"... Марнославство ми повинні відкинути як відкидання Божого суду, як заперечення права нашої власної совісті з нами говорити ім'ям Божим.

    В іншому місці Євангелія сказано: мирися з твоїм суперником, поки ти ще на шляху, поки він тебе не поставив перед лицем судді, тому що тоді буде пізно... І батьки нам кажуть, що суперник цей - наша совість, яка протягом всього нашого життя викриває нас в тому, чого ми не робимо, або в тому, що ми творимо.

    Звернемо увагу на це; це друге попередження на шляху, який нас веде до початку Великого посту. Тепер час покаяння, тепер час прокинутися, тепер час почати! Покладемо ж благий початок - знову, якщо поклали його на минулому тижні, або закладемо тепер, якщо ще не клали. І день у день, з тижня на тиждень будемо слухати, прислухатися до нашої совісті, шукати Бога і Його правди; і тільки тоді ми зможемо вступити очищеними або, у всякому разі готовими, у Великий піст. Амінь!

    Митрополит Антоній Сурожський
    20 січня 1991 р.Б.

    Переклад українською: Православний молодіжний веб-портал hram.lviv.ua
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com