Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
    Где то косяк! Проверь правильность строки подключения. Возможно просто нет новостей за последние 30 дней.
    Опитування
    Ти святкуєш 8 липня православний День закоханих?
    так
    ні
    святкую день Валентина
    а що це за свято?
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Порнографія: зображення блудодіяння або розпусти

    Порнографія: зображення блудодіяння або розпусти Порнографія: зображення блудодіяння або розпусти

    «Тлумачний словник» з Юрієм Пущаєвим

    Слово «порнографія» в певному сенсі відноситься до того ж різновиду слів, що й, скажімо, слово «кіллер». Іноземне найменування робить це слово більш нейтральним, а те, що воно означає, в той же час, більш терпимим. Одна справа просто (проте вірно) сказати «вбивця», і дещо інша – «кіллер». Це вже виходить мало не професія, небезпечна й ризикована, за котру платять великі гроші. Романтика! «Всі професії важливі, всі професії потрібні».

    Поміж тим, дослівний переклад на українську слова «порнографія» був би, можливо, тією ж мірою повчальним, що й слова «кіллер». А саме: дослівно воно означає зображення блудодіяння або розпусти. Дієслово «графо» (гр.) означає «писати», «зображувати». Давньогрецьке ж слово «порнея» перекладається як блуд і розпуста, а іноді може означати навіть ідолопоклонство. Слово «блудниця» в давньогрецькій – це «порне», блудник же або розпусник - «порнос». Ці слова, в свою чергу, тісно пов’язані з дієсловом «пернемі» - продавати, виставляти на продаж. І блудниця в цьому випадку – жінка, що виставляє себе на продаж, яка продає себе.

    Блуд у християнстві є одним з восьми головних гріхів або пристрастей. У святоотцівській аскезі ці головні гріхи розуміються як такі, що породжують один одного, тісно пов’язані один з одним, наче ланки одного ланцюга. І в своєрідних сходах або ланцюгах пороків блуд слідує після переїдання, котре і породжує його з особливою силою. А блуд, в свою чергу, породжує сріблолюбність: на розпусту потрібні гроші. Пам’ятаєте один характерний епізод з «Червоної калини» Шукшина? Там головному герою, нещасному і зворушливому Єгору Прокуліну, котрому на той момент «гроші пекли ногу», офіціант радісно говорить: «Народ для розпусти зібрався!» Як це дуже часто буває в реальному житті, тут розпуста, переїдання і сріблолюбство (точніше, на щастя, їх невдалі спроби, як ми пам’ятаємо з фільму) йшли разом, чіпляючись і поганяючи один одного.

    Ось що, наприклад, говорив про блуд та його батька переїдання Іоан Ліствичник у своїй знаменитій «Ліствиці»: «Ситість є мати блуда, а обмеження черева – винуватець чистоти... Хто служить своєму череву, і між тим хоче здолати дух блуду, той подібний до людини, що гасить полум’я маслом... Коли наситимося, цей нечистий дух відходить, і посилає на нас духа блудного; він сповіщає його, в якому стані ми лишились, і говорить: «Іди, спокуси такого-то: черево його сите, і тому ти небагато працюватимеш». Цей, прийшовши, усміхається і, зв’язавши нам руки та ноги сном, вже все, що хоче, робить з нами, оскверняючи душу мерзенними мріяннями і тіло витоками.

    Христос в Євангелії вказує, що блуд і перелюб звершуються, перш за все, в серці людини, тобто спочатку в її думках і почуттях: «...Всякий, хто погляне на жінку, жадаючи її, вже вчинив перелюб з нею в серці своєму» (Мф. 5, 28). Тобто, він починається з внутрішньої, часом неусвідомленої згоди на гріх. В той же час, блуд оскверняє безпосередньо тіло, робить людину повністю непридатною для життя у послуху Богові. Тому і говорив апостол Павло: «Бійтесь блуду».

    «...Тіло ж не для блуду, а для Господа, і Господь для тіла. Бог воскресив Господа, воскресить і нас силою Своєю. Хіба не знаєте, що тіла ваші є члени Христові? Отож, узявши члени Христові, чи зроблю їх членами блудниці? Зовсім ні! Хіба не знаєте, що той, хто з’єднується з блудницею, стає одним тілом з нею? Бо сказано: «Обидва будуть одна плоть». А хто з’єднується з Господом, той є один дух з Господом. Уникайте блудодіяння: всякий гріх, що його чинить людина, є поза тілом, а блудник проти власного тіла грішить. Хіба не знаєте, що тіла ваші є Храм Святого Духа, Який живе у вас і Якого ви маєте від Бога, і ви не свої? Бо ви куплені дорогою ціною. Отже, прославляйте Бога в тілах ваших і в душах ваших, які є Божі» (1 Кор. 6, 13-20).

    Переклад українською: Оля Титова, Православний молодіжний веб-портал hram.lviv.ua


    Сподобалася стаття? Ставте лайки:
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com