Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Як часто Ви читаєте Біблію?
    Щодня
    Кілька разів на тиждень
    Кілька разів на місяць
    Приблизно раз на місяць
    Рідше, ніж раз на місяць
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Вербна неділя. Вхід Господній у Єрусалим




    Вербна неділя. Вхід Господній у ЄрусалимЧому Вхід Господній у Єрусалим називають Вербною неділею? Звідки взялася традиція освячувати верби у цей день? У чому сенс цього свята? Розповідає священик Сергій Круглов.

    - Давайте почнемо розмову з пояснення традиції: звідки взялася верба, і чому саме вона? Що вона символізує?

    - Звичайно, в контексті цього свята - Вербної неділі, Входу Господнього в Єрусалим - верба символізує дуже багато чого. Але, як завжди, народ не може жити тільки символом, він прив'язує до нього конкретні реалії. У результаті символ стає святинею і навіть предметом, вживаним в побуті. Про освячену вербу яких тільки немає сказань, яке тільки призначення не винаходить для неї православна людина! Обмітати будинок освяченою вербою, щоб його освятити, ламати вербу на шматочки і закопувати в городі, щоб там все добре росло... Аж до того, що треба один одного шмагати освяченою вербою, що теж, на думку деяких людей, має приносити якийсь благий результат.

    Звичайно, можна сміятися над народними звичаями, але тим не менше, сама тяга людини до святині говорить багато про що. І в ній є дуже глибокий зміст. Бог прийшов у світ, освятив світ, освятив творіння, і ми не можемо відкидати плоть як щось гріховне, гідне знищення, а звеличувати тільки дух. Плоть і дух - єдині. Це явив нам Сам Господь, Богочоловік, у Своєму втіленні. Світ належить не знищити, але врятувати. Ось це - основна ідея християнства.

    Освячена верба замінює собою пальму. Як ми знаємо, подія входу Господнього в Єрусалим була зовсім незадовго до того, коли Господь був схоплений і розіп'ятий на Голгофі. Перед входом до Єрусалиму Він говорив Своїм учням, що Синові Людському належить постраждати, навіть до смерті постраждати, і через три дні воскреснути. Як ми знаємо з Євангелій, учні не дуже добре розуміли, про що Він говорить. Вони вважали, що Месія - це переможний цар, ватажок Ізраїльського народу, який стане на чолі цього народу і вижене, нарешті, римських окупантів-язичників. І Його влада, а через неї і влада Самого Бога Єдиного, встановиться не тільки для всіх народів Ізраїлю, але і для всіх народів землі. Звичайно, через всі ці дії юдеї очікували якогось блага. Але Господь наш Ісус Христос поводився зовсім по-іншому. Він не став на чолі війська, Він не являв силу, не прагнув до державності, до влади... Його влада була зовсім інша. Все це дуже довго відчували, але не могли зрозуміти і самі учні, і навколишній народ. Саме це і послужило причиною трагічної події, коли представники богообраного народу не впізнали Сина Божого, що прийшов. Вони не зрозуміли, що це Він, не зрозуміли Його дій і відкинули Його. Саме це призвело до розп'яття.

    І ось, як годиться Месії, Машиаху, тобто Помазанику, Господь увійшов до Єрусалиму. Причому ввійшов зовсім не на чолі війська. Він увійшов на ослику, Його пішки супроводжували учні. Але, тим не менш, народ вже знав, що це великий чудотворець, пророк з Назарету, Який зціляв хворих, воскрешав померлих... Напередодні було воскресіння Лазаря - подія, яку ми святкуємо в Лазареву суботу. Народ багато чув про це. Той же народ слухав Його слова про Царство Боже, бачив Його справи, в яких проявилася духовна сила цього Царства. І ось цей народ, хто з цікавості, а хто з шанування, збігся зустрічати Його. Йому стелили під ноги, як годиться цареві, білі тканини, Його вітали пальмовим гіллям. Пальми - символ тріумфу, привітання, яким народ зустрічає свого царя. Всі кричали: «Осанна Синові Давида! Благословен, хто йде в Ім'я Господнє! »

    - Причому ж тут верба?

    - Коли це свято прийшло на Русь, виникло питання. Відомо, що у нас пальми не ростуть. Тому так повелося в наших широтах, що пальмові гілки замінили на квітучу вербу. Це, мабуть, єдина рослина, яка до моменту досить-ранньої весни всюди розквітає. І ми з вами знаємо, що процес цей взаємний. Коли б не було свято Вербної неділі - а воно зсувається відповідно з Великоднем, - якою би холодною не була погода, навіть якщо ще лежить сніг, але верба вже тут як тут.

    - Відповідно, якщо Великдень пізній, як цього року, то й тепла довгий час немає, очевидно, для того, щоб верба зацвіла ближче до Вербної неділі?

    Так, тому що у верби є свої особливості. Це не троянда, вона зацвітає і в холодних умовах. Але все-таки вона, якщо можна так сказати, виконує свій послух і справно розцвітає за тиждень до Великодня.

    Перекладено із сайту www.foma.ru
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com