Сьогодні багато молодих людей, не знаючи правди про пиво, легковажно спокушаються рекламою й вступають на цей слизький (а зовні такий привабливий!) шлях до наркоманії.
Не варто наївно припускати, що дане твердження — перебільшення: за даними Міжнародної академії тверезості, що ґрунтуються на багаторічних дослідженнях вчених і документах ВООЗ, пиво є першим вагоном того наркотичного поїзда, який тільки й чекає безтурботних громадян, щоб умчати їх у країну примар та залежностей: 99% наркоманів починали з пива та сигарет. Іншими словами — пиво є надійним трампліном у пияцтво, алкоголізм та наркоманію. Про це ж свідчить і висновок завідуючого кафедрою наркології Харківської медичної академії післядипломної освіти.
Аргументи захисників пива, що наголошують на наявності у ньому великої кількості вітамінів і його неперевершених тонізуючих властивостях, безпідставні. Набагато більше вітамінів можна одержати з продуктів харчування, а справжню тонізуючу властивість мають мінеральна вода, чай та інші справжні напої, але в жодному разі не пиво, що, строго кажучи, напоєм не є, а відноситься до розряду алкогольних сумішей.
Таких, що сумніваються у шкідливості міцних спиртних «напоїв», небагаго. Всі знають, що їх вживання призводить до цирозу печінки, ураження підшлункової залози, захворювань серця та судин, формування патологічної залежності від алкоголю. Маючи все це у виді, порівняємо горілку й пиво. Встановлено, що, випивши два келихи пива, людина одержує стільки ж алкоголю, як і якщо б вона випила 100 г горілки.
Нарколог міста Набережні Челни, лікар з більш ніж 20-річним стажем Фоат Мінгалєєв говорить, що якщо в часи його студентства термін «пивний алкоголізм» був відомий лише по підручниках, зараз це явище набуває все більше наглядних обрисів. Він бачить тут не тільки проблему елементарного пияцтва, до якого в підворітті скотитися простіше, але й хвороб, які легко підхопити, передаючи пляшку по колу — від грипу до туберкульозу.
— Прийшовши на прийом, любителі пива нерідко дивуються, коли я їх перепитую: так що, за раз ви піввідра пива випиваєте? — розповідає Фоат Гатуфович. — А потім, підрахувавши, що три 1,5-літрові пляшки — це піввідра, з подивом погоджуються: так, і справді піввідра.
За вмістом алкоголю це пляшка горілки. Пиво саме тим і небезпечне, що через слабку концентрацію алкоголю його п'ють у великих кількостях, і особливо — молоді люди. Ця оманлива легкість пива й заподіює їм лихо, перетворюючись на згубну звичку.
Надходження в організм великої кількості рідини (води або чаю людина стільки б не випила) несприятливо відображається на роботі серцево-судинної системи і нирок. У любителів хмільного «напою» формується так зване бичаче або пивне серце — розширення його границь, при цьому частішає частота серцевих скорочень, виникають аритмії, підвищується тиск.
Неминучий супутник вживання пива — надлишкова вага. Адже залежно від сорту пиво містить від 4 до 10% вуглеводів. Пивне черево «не від пива, а для пива» з'являється у любителів пінного «напою» не просто так. Слідом за цим в організмі порушується обмін речовин, страждає печінка. Переставши справлятися зі своїми бар'єрними функціями, вона пропускає алкоголь у кров, що згубно впливає на серцево-судинну систему і нирки...
І хоча поки що пива в нас п'ють менше, ніж у Європі (якщо в Україні середній обсяг його споживання в рік за різними оцінками становить 40-50 літрів на душу населення, то в міру просування на захід цей показник зростає. У східній і центральній Європі він становить уже 68 літрів, а в західній — 75; у Німеччині взагалі випивають по 170 літрів у рік на людину), це не привід для втіхи: якщо на Заході на фоні великої кількості любителів пива порівняно невисоке споживання міцного алкоголю, то в нас — навпаки: захоплення пивом не зменшує кількості вина і горілки, що випивається.
Не варто наївно припускати, що дане твердження — перебільшення: за даними Міжнародної академії тверезості, що ґрунтуються на багаторічних дослідженнях вчених і документах ВООЗ, пиво є першим вагоном того наркотичного поїзда, який тільки й чекає безтурботних громадян, щоб умчати їх у країну примар та залежностей: 99% наркоманів починали з пива та сигарет. Іншими словами — пиво є надійним трампліном у пияцтво, алкоголізм та наркоманію. Про це ж свідчить і висновок завідуючого кафедрою наркології Харківської медичної академії післядипломної освіти.
Аргументи захисників пива, що наголошують на наявності у ньому великої кількості вітамінів і його неперевершених тонізуючих властивостях, безпідставні. Набагато більше вітамінів можна одержати з продуктів харчування, а справжню тонізуючу властивість мають мінеральна вода, чай та інші справжні напої, але в жодному разі не пиво, що, строго кажучи, напоєм не є, а відноситься до розряду алкогольних сумішей.
Таких, що сумніваються у шкідливості міцних спиртних «напоїв», небагаго. Всі знають, що їх вживання призводить до цирозу печінки, ураження підшлункової залози, захворювань серця та судин, формування патологічної залежності від алкоголю. Маючи все це у виді, порівняємо горілку й пиво. Встановлено, що, випивши два келихи пива, людина одержує стільки ж алкоголю, як і якщо б вона випила 100 г горілки.
Нарколог міста Набережні Челни, лікар з більш ніж 20-річним стажем Фоат Мінгалєєв говорить, що якщо в часи його студентства термін «пивний алкоголізм» був відомий лише по підручниках, зараз це явище набуває все більше наглядних обрисів. Він бачить тут не тільки проблему елементарного пияцтва, до якого в підворітті скотитися простіше, але й хвороб, які легко підхопити, передаючи пляшку по колу — від грипу до туберкульозу.
— Прийшовши на прийом, любителі пива нерідко дивуються, коли я їх перепитую: так що, за раз ви піввідра пива випиваєте? — розповідає Фоат Гатуфович. — А потім, підрахувавши, що три 1,5-літрові пляшки — це піввідра, з подивом погоджуються: так, і справді піввідра.
За вмістом алкоголю це пляшка горілки. Пиво саме тим і небезпечне, що через слабку концентрацію алкоголю його п'ють у великих кількостях, і особливо — молоді люди. Ця оманлива легкість пива й заподіює їм лихо, перетворюючись на згубну звичку.
Надходження в організм великої кількості рідини (води або чаю людина стільки б не випила) несприятливо відображається на роботі серцево-судинної системи і нирок. У любителів хмільного «напою» формується так зване бичаче або пивне серце — розширення його границь, при цьому частішає частота серцевих скорочень, виникають аритмії, підвищується тиск.
Неминучий супутник вживання пива — надлишкова вага. Адже залежно від сорту пиво містить від 4 до 10% вуглеводів. Пивне черево «не від пива, а для пива» з'являється у любителів пінного «напою» не просто так. Слідом за цим в організмі порушується обмін речовин, страждає печінка. Переставши справлятися зі своїми бар'єрними функціями, вона пропускає алкоголь у кров, що згубно впливає на серцево-судинну систему і нирки...
І хоча поки що пива в нас п'ють менше, ніж у Європі (якщо в Україні середній обсяг його споживання в рік за різними оцінками становить 40-50 літрів на душу населення, то в міру просування на захід цей показник зростає. У східній і центральній Європі він становить уже 68 літрів, а в західній — 75; у Німеччині взагалі випивають по 170 літрів у рік на людину), це не привід для втіхи: якщо на Заході на фоні великої кількості любителів пива порівняно невисоке споживання міцного алкоголю, то в нас — навпаки: захоплення пивом не зменшує кількості вина і горілки, що випивається.