Зараз багато авторів пише (а газети і журнали, на жаль, друкують), що так звані «помірні дози», «культурне вживання» вина або пива не тільки нешкідливі, але й ледве не корисні. Всі ці твердження настільки ж безглузді, наскільки й небезпечні.
Щоб залучити людину до вживання якоїсь гидоти, потрібно зовсім небагато. Досить приховати від наївного споживача правдиву інформацію про властивості пропонованого «продукту», нав'язуючи йому односторонню думку про його «користь». А якщо корисних властивостей у товару не виявиться — їх доведеться просто вигадати, хоч б для «малих доз»!
Численні досліди на тваринах, проведені Іваном Петровичем Павловим, показали, що після порівняно невеликих доз алкоголю у собаки гаснуть вироблені умовні рефлекси (відновлюються лише через шість днів).
Досліди пізніших років підтверджують негативну дію алкоголю на нервову систему.
Друкарка, якій перед початком роботи дали випити 25 грамів горілки, робила помилок на 15–20% більше, ніж завжди. Водії автомашин пропускали дорожні знаки, стрілець не міг точно влучити у мішень. На виконанні більш складних завдань вплив «малих доз» прийнятих всередину розчинів етилового спирту позначається ще сильніше. При цьому етанол не тільки знижує працездатність, але й зменшує прагнення до творчості. Навіть ті, хто п'є «найпомірніше», згодом стають нездібними до систематичної роботи.
Відомий фізик-теоретик Лев Давидович Ландау в своїх спогадах писав: «Традиційно випитий новорічний келих шампанського на цілий місяць позбавляє мене творчої активності».
Досліди доводять, що, дійсно, після прийому 200 г. вина здібності до творчості, аналітичної діяльності, узагальнення інформації — тобто всі вищі функції мозку — повністю відновлюються лише через 18–20 діб. Таким
чином, якщо вживати алкоголь частіше, ніж один-два рази на місяць, мозок так і не зможе звільнитися від впливу наркотичної отрути і весь час перебуватиме в отруєному стані. А в разі безперервної дії алкоголю на мозок шкода, що завдається йому, звичайно ж, очевидна.
Причиною автомобільних катастроф є не алкоголізм, не пияцтво, а будь-яке вживання алкоголю. Дослідження чехословацьких учених показали, що кухоль пива, випитий шофером перед виїздом, збільшує кількість аварій в 7 разів в порівнянні з тверезими водіями. Прийом 50 г горілки збільшує це число в 30 разів, а прийом 200 г горілки — в 130 разів. Ці дані говорять про те, що жодної «допустимої» концентрації спирту в крові, яка нібито не робить істотного впливу на частоту аварій на транспорті, просто
не існує.
При цьому треба мати на увазі, що вплив етанолу на центральну нервову систему, а отже — на увагу, швидкість реакції тощо, позначається навіть опісля декількох днів після прийняття всередину інтоксиканту.
Таким чином, для алкоголю не існує нешкідливих доз, як і для будь-якого іншого наркотику — морфію, героїну, що призначаються лікарями лише у виняткових випадках і на короткий термін (максимум на 1-2 дні), інакше виникне наркотична залежність.
Твереза Україна
Щоб залучити людину до вживання якоїсь гидоти, потрібно зовсім небагато. Досить приховати від наївного споживача правдиву інформацію про властивості пропонованого «продукту», нав'язуючи йому односторонню думку про його «користь». А якщо корисних властивостей у товару не виявиться — їх доведеться просто вигадати, хоч б для «малих доз»!
Численні досліди на тваринах, проведені Іваном Петровичем Павловим, показали, що після порівняно невеликих доз алкоголю у собаки гаснуть вироблені умовні рефлекси (відновлюються лише через шість днів).
Досліди пізніших років підтверджують негативну дію алкоголю на нервову систему.
Друкарка, якій перед початком роботи дали випити 25 грамів горілки, робила помилок на 15–20% більше, ніж завжди. Водії автомашин пропускали дорожні знаки, стрілець не міг точно влучити у мішень. На виконанні більш складних завдань вплив «малих доз» прийнятих всередину розчинів етилового спирту позначається ще сильніше. При цьому етанол не тільки знижує працездатність, але й зменшує прагнення до творчості. Навіть ті, хто п'є «найпомірніше», згодом стають нездібними до систематичної роботи.
Відомий фізик-теоретик Лев Давидович Ландау в своїх спогадах писав: «Традиційно випитий новорічний келих шампанського на цілий місяць позбавляє мене творчої активності».
Досліди доводять, що, дійсно, після прийому 200 г. вина здібності до творчості, аналітичної діяльності, узагальнення інформації — тобто всі вищі функції мозку — повністю відновлюються лише через 18–20 діб. Таким
чином, якщо вживати алкоголь частіше, ніж один-два рази на місяць, мозок так і не зможе звільнитися від впливу наркотичної отрути і весь час перебуватиме в отруєному стані. А в разі безперервної дії алкоголю на мозок шкода, що завдається йому, звичайно ж, очевидна.
Причиною автомобільних катастроф є не алкоголізм, не пияцтво, а будь-яке вживання алкоголю. Дослідження чехословацьких учених показали, що кухоль пива, випитий шофером перед виїздом, збільшує кількість аварій в 7 разів в порівнянні з тверезими водіями. Прийом 50 г горілки збільшує це число в 30 разів, а прийом 200 г горілки — в 130 разів. Ці дані говорять про те, що жодної «допустимої» концентрації спирту в крові, яка нібито не робить істотного впливу на частоту аварій на транспорті, просто
не існує.
При цьому треба мати на увазі, що вплив етанолу на центральну нервову систему, а отже — на увагу, швидкість реакції тощо, позначається навіть опісля декількох днів після прийняття всередину інтоксиканту.
Таким чином, для алкоголю не існує нешкідливих доз, як і для будь-якого іншого наркотику — морфію, героїну, що призначаються лікарями лише у виняткових випадках і на короткий термін (максимум на 1-2 дні), інакше виникне наркотична залежність.
Твереза Україна