Великий піст - найсуворіший з багатоденних постів церковного календаря. Монастирський устав передбачає за винятком двох днів (Благовіщення і Вербна неділя) виключення навіть риби. Хтось постить зовсім строго - без рослинного масла в будні дні.
За сім тижнів посту може наступити момент, що вже вичерпується кулінарна фантазія. Нам все складніше придумати, що б такого ще пісного приготувати, щоб не їсти тільки картоплю?
Ми пропонуємо вашій увазі 7 пісних обідів, що складаються з салату, перших і других страв.
Для середи і п'ятниці ми зібрали строго пісні обіди - без масла.
Дана підбірка стане в пригоді в час Великого посту, Різдвяного, Пилипівки та Успенського посту.
Страви з першого дня: Салат з часником і горіхами, Суп з квашеної капусти з грибами, Фарширований перець
Страви з другого дня: Салат із стручкової квасолі, Легкий овочевий суп з рисом, Картопляні зрази з грибами
Страви з третього дня: Салат із цвітної капусти, суп з сочевиці, буряк в солодкому маринаді
Вінегрет з квасолею
Інгредіенти:
буряк - 1 шт
картопля - 2 шт
огірки солоні - 2 шт
гриби солоні - 2-3 ст.л.
квасоля - 100 г
цибуля ріпчаста - 1 шт
сіль
перець мелений чорний
Для заправки:
оцет 3%
масло рослинне
приготування:
Буряк і картопля вимити, залити холодною водою і поставити варити до готовності. Якщо є можливість, то варити овочі в окремих каструлях, щоб буряк не пофарбував картоплю. Крім того, овочі можна не варити, а запікати в духовці. Готові овочі охолодити і очистити від шкірки. Картоплю і буряк порізати маленькими кубиками. Огірки, якщо це потрібно, очистити від товстої шкірки і порізати кубиками. Цибулю дрібно порізати. У салатник скласти нарізані овочі і додати відварену квасолю, додати гриби, приправити все сіллю і меленим перцем. Для заправки в банку з кришкою збовтати суміш рослинного масла з оцтом і залити вінегрет. Все перемішати. Співвідношення оцту і масла вибирайте на свій смак - для більш кислого салату взяти більше оцту, а для більш м'якого смаку - більше масла. Головне, щоб вінегрет вийшов в міру кислим, а овочі були добре перемішані з заправкою.
Суп з печеними овочами
Інгредіенти:
бульйон (овочевий) - 2,5-3 літра
картопля - 4 шт
перець солодкий червоний - 1 шт
морква - 1 шт
цибуля ріпчаста - 1 шт
помідори - 2 шт
масло рослинне - 2-3 ст.л.
зіра - 1 ч.л.
сіль, мелений чорний перець, лавровий лист - за смаком
Приготування:
Картоплю і моркву промити, очистити і нарізати кубиками. Перець розрізати на половинки, видалити насіння і нарізати соломкою. Помідори нарізати часточками. На сковороді розігріти олію, додати ложку зіри, трохи обсмажити до появи аромату і зняти з вогню. Додати в сковороду всі овочі (крім цибулі), перемішати, приправити сіллю, перцем, покласти лавровий лист. Влити трохи води, щоб овочі при запіканні продуктів не пригорали, накрити фольгою і поставити в розігріту до 180 С духовку приблизно на 30 хв. За цей час овочі повинні пропектися. В окремій сковороді розігріти олію і обсмажити на ньому тонко нарізану цибулю.
Розігріти бульйон, додати в нього обсмажену цибулю. Розкласти по тарілках печені овочі і залити їх бульйоном. Готовий суп приправити за смаком, за бажанням можна додати зелень.
Буряк по-монастирськи
Інгредіенти:
буряк - 1 кг
ріпчаста цибуля - 200 г.
горіхи - 200 г.
чорнослив - 300 м
рослинне масло - 100 г.
коріандр (насіння) - 2 ст. ложки
мед - 2 столові ложки
Приготування:
Буряк очистити, залити окропом, відварити до готовності і нарізати шматочками у вигляді мандаринових часточок такого ж розміру. Чорнослив відварити і нарізати дрібними шматочками. Цибулю ріпчасту очистити, дрібно нашаткувати і пасерувати на олії. Ядра будь-яких горіхів потовкти, з'єднати з медом, пасерованою цибулею і підготовленої буряками і все ретельно перемішати, додавши для ароматизації розмелені насіння коріандру.
Смачного!
Далі буде...
Підтримай проект:
Приватбанк 4731 2191 1065 6810
Монобанк 5375 4141 0445 8954
долар, євро - реквізити для SWIFT
За сім тижнів посту може наступити момент, що вже вичерпується кулінарна фантазія. Нам все складніше придумати, що б такого ще пісного приготувати, щоб не їсти тільки картоплю?
Ми пропонуємо вашій увазі 7 пісних обідів, що складаються з салату, перших і других страв.
Для середи і п'ятниці ми зібрали строго пісні обіди - без масла.
Дана підбірка стане в пригоді в час Великого посту, Різдвяного, Пилипівки та Успенського посту.
Страви з першого дня: Салат з часником і горіхами, Суп з квашеної капусти з грибами, Фарширований перець
Страви з другого дня: Салат із стручкової квасолі, Легкий овочевий суп з рисом, Картопляні зрази з грибами
Страви з третього дня: Салат із цвітної капусти, суп з сочевиці, буряк в солодкому маринаді
https://www.metod-center.com/lechenie-narkomanii - лікування наркоманії в Харкові
ЧЕТВЕР
Вінегрет з квасолею
Інгредіенти:
буряк - 1 шт
картопля - 2 шт
огірки солоні - 2 шт
гриби солоні - 2-3 ст.л.
квасоля - 100 г
цибуля ріпчаста - 1 шт
сіль
перець мелений чорний
Для заправки:
оцет 3%
масло рослинне
приготування:
Буряк і картопля вимити, залити холодною водою і поставити варити до готовності. Якщо є можливість, то варити овочі в окремих каструлях, щоб буряк не пофарбував картоплю. Крім того, овочі можна не варити, а запікати в духовці. Готові овочі охолодити і очистити від шкірки. Картоплю і буряк порізати маленькими кубиками. Огірки, якщо це потрібно, очистити від товстої шкірки і порізати кубиками. Цибулю дрібно порізати. У салатник скласти нарізані овочі і додати відварену квасолю, додати гриби, приправити все сіллю і меленим перцем. Для заправки в банку з кришкою збовтати суміш рослинного масла з оцтом і залити вінегрет. Все перемішати. Співвідношення оцту і масла вибирайте на свій смак - для більш кислого салату взяти більше оцту, а для більш м'якого смаку - більше масла. Головне, щоб вінегрет вийшов в міру кислим, а овочі були добре перемішані з заправкою.
Суп з печеними овочами
Інгредіенти:
бульйон (овочевий) - 2,5-3 літра
картопля - 4 шт
перець солодкий червоний - 1 шт
морква - 1 шт
цибуля ріпчаста - 1 шт
помідори - 2 шт
масло рослинне - 2-3 ст.л.
зіра - 1 ч.л.
сіль, мелений чорний перець, лавровий лист - за смаком
Приготування:
Картоплю і моркву промити, очистити і нарізати кубиками. Перець розрізати на половинки, видалити насіння і нарізати соломкою. Помідори нарізати часточками. На сковороді розігріти олію, додати ложку зіри, трохи обсмажити до появи аромату і зняти з вогню. Додати в сковороду всі овочі (крім цибулі), перемішати, приправити сіллю, перцем, покласти лавровий лист. Влити трохи води, щоб овочі при запіканні продуктів не пригорали, накрити фольгою і поставити в розігріту до 180 С духовку приблизно на 30 хв. За цей час овочі повинні пропектися. В окремій сковороді розігріти олію і обсмажити на ньому тонко нарізану цибулю.
Розігріти бульйон, додати в нього обсмажену цибулю. Розкласти по тарілках печені овочі і залити їх бульйоном. Готовий суп приправити за смаком, за бажанням можна додати зелень.
Буряк по-монастирськи
Інгредіенти:
буряк - 1 кг
ріпчаста цибуля - 200 г.
горіхи - 200 г.
чорнослив - 300 м
рослинне масло - 100 г.
коріандр (насіння) - 2 ст. ложки
мед - 2 столові ложки
Приготування:
Буряк очистити, залити окропом, відварити до готовності і нарізати шматочками у вигляді мандаринових часточок такого ж розміру. Чорнослив відварити і нарізати дрібними шматочками. Цибулю ріпчасту очистити, дрібно нашаткувати і пасерувати на олії. Ядра будь-яких горіхів потовкти, з'єднати з медом, пасерованою цибулею і підготовленої буряками і все ретельно перемішати, додавши для ароматизації розмелені насіння коріандру.
Смачного!
Далі буде...
Підтримай проект:
Приватбанк 4731 2191 1065 6810
Монобанк 5375 4141 0445 8954
долар, євро - реквізити для SWIFT