Великий піст - найсуворіший з багатоденних постів церковного календаря. Монастирський устав передбачає за винятком двох днів (Благовіщення і Вербна неділя) виключення з навіть риби. Хтось постить зовсім строго - навіть без рослинного масла в будні дні.
За сім тижнів посту може наступити момент, що вже вичерпується кулінарна фантазія. Нам все складніше придумати, що б такого ще пісного приготувати, щоб не їсти тільки картоплю?
Ми пропонуємо вашій увазі 7 пісних обідів, що складаються з салату, перших і других страв.
Для середи і п'ятниці ми зібрали строго пісні обіди - без масла.
Дана підбірка стане в пригоді в час Великого посту, Різдвяного, Пилипівки та Успенського посту.
Страви з першого дня: Салат з часником і горіхами, Суп з квашеної капусти з грибами, Фарширований перець
Страви з другого дня: Салат із стручкової квасолі, Легкий овочевий суп з рисом, Картопляні зрази з грибами

Салат із цвітної капусти
Інгредієнти:
кольорова капуста - 1 кг
морква - 100 г
червоний і зелений болгарський перець - по одному стручку
сіль - 1 ч. ложка
цукор - 2 ч. ложки
коріандр - ¼ ложки
чорний і червоний перець - ¼ ложки
кріп - 1 пучок
½ ложки оцтової есенції або щіпка лимонної кислоти
Приготування:
Цвітну капусту помити, очистити, порізати. витримати в окропі 3 хвилини. Моркву помити, очистити, нашаткувати. Болгарський перець очистити від насіння і перегородок, дрібно порізати. Цвітну капусту, моркву, болгарський перець, кріп змішати і додати солі, цукор, перцю, коріандру і лимонної кислоти.

Інгредієнти:
вода - 1,5 л
сочевиця - 1 стакан
цибулина - 1
морква - 1
петрушка - 1 пучок
лавровий лист - 3
перець чорний - 6 горошин
часник - 0,5 головки
чабер - 1 ст. ложка
Приготування:
Сочевицю замочити на добу в холодній воді. Перед приготуванням ще раз промити, залити холодною водою і поставити на помірний вогонь. Коли закипить, покласти подрібнені коріння і варити до повного розварювання сочевиці (повинно залишитися 1,25-1 л рідини). Потім додати цибулю і інші прянощі, крім часнику і чабера, посолити і варити на дуже слабкому вогні ще 10-12 хвилин, після чого заправити часником і чаберем, зняти з вогню і дати настоятися 5-8 хвилин.

Інгредієнти:
буряк - 500 г
склянка води
цукор - 1-2 ст.л.
кмин - 1 ч.л.
3 столові ложки столового оцту
Приготування:
Зварити неочищений буряк, остудити, зняти шкірку і нарізати скибочками. Закип'ятити воду з цукром і кмином, додати оцет, лимонну кислоту або лимонний сік, відцідити і залити цим сиропом буряк. Витримати 1-2 дня перед подачею.
Смачного!
Читати рецепти наступних страв
Підтримай проект:
Приватбанк 4731 2191 1065 6810
Монобанк 5375 4141 0445 8954
долар, євро - реквізити для SWIFT
За сім тижнів посту може наступити момент, що вже вичерпується кулінарна фантазія. Нам все складніше придумати, що б такого ще пісного приготувати, щоб не їсти тільки картоплю?
Ми пропонуємо вашій увазі 7 пісних обідів, що складаються з салату, перших і других страв.
Для середи і п'ятниці ми зібрали строго пісні обіди - без масла.
Дана підбірка стане в пригоді в час Великого посту, Різдвяного, Пилипівки та Успенського посту.
Страви з першого дня: Салат з часником і горіхами, Суп з квашеної капусти з грибами, Фарширований перець
Страви з другого дня: Салат із стручкової квасолі, Легкий овочевий суп з рисом, Картопляні зрази з грибами
алюмаркет - алюмінієві труби круглі

СЕРЕДА
Салат із цвітної капусти
Інгредієнти:
кольорова капуста - 1 кг
морква - 100 г
червоний і зелений болгарський перець - по одному стручку
сіль - 1 ч. ложка
цукор - 2 ч. ложки
коріандр - ¼ ложки
чорний і червоний перець - ¼ ложки
кріп - 1 пучок
½ ложки оцтової есенції або щіпка лимонної кислоти
Приготування:
Цвітну капусту помити, очистити, порізати. витримати в окропі 3 хвилини. Моркву помити, очистити, нашаткувати. Болгарський перець очистити від насіння і перегородок, дрібно порізати. Цвітну капусту, моркву, болгарський перець, кріп змішати і додати солі, цукор, перцю, коріандру і лимонної кислоти.

Суп з сочевиці
Інгредієнти:
вода - 1,5 л
сочевиця - 1 стакан
цибулина - 1
морква - 1
петрушка - 1 пучок
лавровий лист - 3
перець чорний - 6 горошин
часник - 0,5 головки
чабер - 1 ст. ложка
Приготування:
Сочевицю замочити на добу в холодній воді. Перед приготуванням ще раз промити, залити холодною водою і поставити на помірний вогонь. Коли закипить, покласти подрібнені коріння і варити до повного розварювання сочевиці (повинно залишитися 1,25-1 л рідини). Потім додати цибулю і інші прянощі, крім часнику і чабера, посолити і варити на дуже слабкому вогні ще 10-12 хвилин, після чого заправити часником і чаберем, зняти з вогню і дати настоятися 5-8 хвилин.

Буряк в солодкому маринаді
Інгредієнти:
буряк - 500 г
склянка води
цукор - 1-2 ст.л.
кмин - 1 ч.л.
3 столові ложки столового оцту
Приготування:
Зварити неочищений буряк, остудити, зняти шкірку і нарізати скибочками. Закип'ятити воду з цукром і кмином, додати оцет, лимонну кислоту або лимонний сік, відцідити і залити цим сиропом буряк. Витримати 1-2 дня перед подачею.
Смачного!
Читати рецепти наступних страв
Підтримай проект:
Приватбанк 4731 2191 1065 6810
Монобанк 5375 4141 0445 8954
долар, євро - реквізити для SWIFT