Існує чотири багатоденних постів. Найтривалішими є Рідвяний і Великий піст, який є найсуворіший з багатоденних постів церковного календаря. Монастирський устав передбачає за винятком двох днів (Благовіщення і Вербна неділя) виключення з навіть риби. Хтось постить зовсім строго - навіть без рослинного масла в будні дні.
За сім тижнів посту може наступити момент, що вже вичерпується кулінарна фантазія. Нам все складніше придумати, що б такого ще пісного приготувати, щоб не їсти тільки картоплю?
Ми пропонуємо вашій увазі 7 пісних обідів, що складаються з салату, перших і других страв.
Для середи і п'ятниці ми зібрали строго пісні обіди - без масла.
Дана підбірка стане в пригоді в час Великого посту, Різдвяного, Пилипівки та Успенського посту.
Навчитися готувати можна у https://uplearn.com.ua/courses - навчальних центрах Україні на кулінарних курсах.
Страви з першого дня: Салат з часником і горіхами, Суп з квашеної капусти з грибами, Фарширований перець
Салат із стручкової квасолі
Інгредієнти:
- стручкова квасоля - 300 г
- цибулина - 1 шт.
- оцет - 2 ст. ложки
- рослинне масло - 1-2 ст. ложки
- червоний перець, сіль, кріп за смаком
Приготування:
Відварені стручки квасолі перекласти в салатник, додати сіль, мелений червоний перець, дрібно нарізану цибулю, полити оцтом, рослинним маслом і перемішати. Зверху посипати дрібно нарізаним кропом.
Інгредієнти:
помідори - 2 шт
болгарський перець - 1 шт
рис - 2,5-3 столових ложки
цибуля ріпчаста - 1 середнього розміру
вода або овочевий бульйон - 1,5 літра
зелень петрушки
рослинне або оливкове мало - 1-2 столових ложки
паприка (мелена) - 0,5 чайної ложки
сіль
перець
Приготування:
Цибулю очистити і дрібно порізати. Помідори вимити, зробити хрестоподібний надріз на шкірці, покласти в окріп на 1 хвилину, потім акуратно зняти шкірку. Помідори порізати невеликими кубиками. Перець вимити, вирізати насіннєву коробку, ще раз промити і нарізати невеликими кубиками. Петрушку вимити, обсушити і порубати. Рис промити. У каструлі нагріти рослинне масло і покласти цибулю. Обсмажувати цибулю - 2-3 хвилини, помішуючи. Додати петрушку і помідори смажити ще 2 хвилини. Покласти перець, перемішати і обсмажувати 1 хв. Вилити в каструлю гарячу воду або овочевий бульйон, довести до кипіння, покласти промитий рис і добре перемішати. Каструлю накрити кришкою і варити суп, з моменту закипання при слабкому кипінні, 13-15 хвилин, періодично помішуючи. У каструлю з супом додати паприку, сіль, перець. Суп перемішати, вимкнути і дати настоятися під кришкою ~ 10-15 хвилин.
Інгредієнти:
картопля - 1 кг
борошно - 50 г
свіжі гриби - 500 г
цибулини - 2 шт.
зелена цибуля - 100 г
оливки або маслини - 100 г
соняшникова олія
Приготування:
Очищену картоплю відварити в підсоленій воді і ретельно потовкти. У пюре додати борошно і перемішати до однорідної маси. Промиті і нарізані гриби дрібно нарізати, цибулю нашаткувати і всі разом обсмажити на рослинному маслі. Додати в начинку дрібно порізані оливки і зелену цибулю, перемішати. Невеликий шматок марлі намочити в холодній воді, віджати і розстелити на дошці. На марлю викласти картопляну масу, сформувати корж і на її середину покласти чайну ложку начинки. Піднімаючи кінці марлі, з'єднати краї коржа. Готові зрази обваляти в борошні і смажити на рослинній олії протягом 5-10 хвилин.
Смачного!
Перегляньте також страви третього дня
За сім тижнів посту може наступити момент, що вже вичерпується кулінарна фантазія. Нам все складніше придумати, що б такого ще пісного приготувати, щоб не їсти тільки картоплю?
Ми пропонуємо вашій увазі 7 пісних обідів, що складаються з салату, перших і других страв.
Для середи і п'ятниці ми зібрали строго пісні обіди - без масла.
Дана підбірка стане в пригоді в час Великого посту, Різдвяного, Пилипівки та Успенського посту.
Навчитися готувати можна у https://uplearn.com.ua/courses - навчальних центрах Україні на кулінарних курсах.
Страви з першого дня: Салат з часником і горіхами, Суп з квашеної капусти з грибами, Фарширований перець
ВІВТОРОК
Салат із стручкової квасолі
Інгредієнти:
- стручкова квасоля - 300 г
- цибулина - 1 шт.
- оцет - 2 ст. ложки
- рослинне масло - 1-2 ст. ложки
- червоний перець, сіль, кріп за смаком
Приготування:
Відварені стручки квасолі перекласти в салатник, додати сіль, мелений червоний перець, дрібно нарізану цибулю, полити оцтом, рослинним маслом і перемішати. Зверху посипати дрібно нарізаним кропом.
Легкий овочевий суп з рисом
Інгредієнти:
помідори - 2 шт
болгарський перець - 1 шт
рис - 2,5-3 столових ложки
цибуля ріпчаста - 1 середнього розміру
вода або овочевий бульйон - 1,5 літра
зелень петрушки
рослинне або оливкове мало - 1-2 столових ложки
паприка (мелена) - 0,5 чайної ложки
сіль
перець
Приготування:
Цибулю очистити і дрібно порізати. Помідори вимити, зробити хрестоподібний надріз на шкірці, покласти в окріп на 1 хвилину, потім акуратно зняти шкірку. Помідори порізати невеликими кубиками. Перець вимити, вирізати насіннєву коробку, ще раз промити і нарізати невеликими кубиками. Петрушку вимити, обсушити і порубати. Рис промити. У каструлі нагріти рослинне масло і покласти цибулю. Обсмажувати цибулю - 2-3 хвилини, помішуючи. Додати петрушку і помідори смажити ще 2 хвилини. Покласти перець, перемішати і обсмажувати 1 хв. Вилити в каструлю гарячу воду або овочевий бульйон, довести до кипіння, покласти промитий рис і добре перемішати. Каструлю накрити кришкою і варити суп, з моменту закипання при слабкому кипінні, 13-15 хвилин, періодично помішуючи. У каструлю з супом додати паприку, сіль, перець. Суп перемішати, вимкнути і дати настоятися під кришкою ~ 10-15 хвилин.
Картопляні зрази з грибами
Інгредієнти:
картопля - 1 кг
борошно - 50 г
свіжі гриби - 500 г
цибулини - 2 шт.
зелена цибуля - 100 г
оливки або маслини - 100 г
соняшникова олія
Приготування:
Очищену картоплю відварити в підсоленій воді і ретельно потовкти. У пюре додати борошно і перемішати до однорідної маси. Промиті і нарізані гриби дрібно нарізати, цибулю нашаткувати і всі разом обсмажити на рослинному маслі. Додати в начинку дрібно порізані оливки і зелену цибулю, перемішати. Невеликий шматок марлі намочити в холодній воді, віджати і розстелити на дошці. На марлю викласти картопляну масу, сформувати корж і на її середину покласти чайну ложку начинки. Піднімаючи кінці марлі, з'єднати краї коржа. Готові зрази обваляти в борошні і смажити на рослинній олії протягом 5-10 хвилин.
Смачного!
Перегляньте також страви третього дня