Існує чотири багатоденних постів. Найтривалішими є Рідвяний і Великий піст, який є найсуворіший з багатоденних постів церковного календаря. Монастирський устав передбачає за винятком двох днів (Благовіщення і Вербна неділя) виключення з навіть риби. Хтось постить зовсім строго - навіть без рослинного масла в будні дні.
За сім тижнів посту може наступити момент, що вже вичерпується кулінарна фантазія. Нам все складніше придумати, що б такого ще пісного приготувати, щоб не їсти тільки картоплю?
Ми пропонуємо вашій увазі 7 пісних обідів, що складаються з салату, перших і других страв.
Для середи і п'ятниці ми зібрали строго пісні обіди - без масла.
Дана підбірка стане в пригоді в час Великого посту, Різдвяного, Пилипівки та Успенського посту.
ПОНЕДІЛОК
Салат з часником і горіхами
Інгредіенти:
помідори - 9-10 шт.
часник - 4-5 зубчиків
цибулина - 1 шт.
волоські горіхи - 1 стакан
рослинне масло - 1-2 столові ложки
зелень петрушки і кропу
сіль, перець за смаком
Приготування:
1 Цибулю очистити і нарізати кільцями.
2 Часник потовкти з сіллю і горіхами до однорідної маси.
3 Помідори нарізати тонкими кружечками.
4 Шар помідорів поперчити, посолити, посипати горіхово-часниковою масою, знову покласти шар помідорів і потім горіхово-часникову масу. Зверху покласти шар помідорів і покрити кільцями цибулі.
5 Перед подачею полити олією і прикрасити зеленню.
На замітку: Горіхи, куплені в шкаралупі, довше зберігаються. Їм не зашкодить світло і повітря. Звичайно, вони теж мають свій термін придатності, можуть висихати і пліснявіти, але зберегти їх простіше.
Суп з квашеної капусти з грибами
Інгредіенти:
квашена капуста - 500 г.
сушені гриби - 100 г.
цибулини - 2 шт.
морква - 1 шт.
борошно - 2 ст. ложки
томатна паста - 2 ст. ложки
петрушка - 1 корінь
лавровий лист, сіль, перець, рослинна олія
Приготування:
Квашену капусту дрібно порубати і тушкувати на рослинній олії близько двох годин. Цибулю дрібно порізати, посмажити до золотистого кольору на рослинній олії, додати натерту моркву і попередньо відварені гриби. Тушити овочі та гриби 15 хвилин, постійно помішуючи. В кінці додати томатну пасту. У киплячий грибний відвар покласти тушковану квашену капусту, овочі і гриби, корінь петрушки, лавровий лист, сіль, перець за смаком. Варити 15 хвилин. В кінці варіння влити розведену в холодній кип'яченій воді борошно і ретельно перемішати, щоб не було грудок. Готовий суп повинен настоятися під кришкою 15-20 хвилин.
Фарширований перець
Інгредієнти:
перець солодкий - 8 шт.
морква - 2 шт.
корінь селери - 1
цибулини - 2
білокачанна капуста - 200 г.,
томатний сік - 1 стакан
рослинне масло - 3 ст. ложки
зелень кропу або петрушки
сіль за смаком
Приготування:
Для фаршу очищену моркву, цибулю, корінь селери і капусту нашаткувати соломкою, спасерувати на маслі, додати сіль, охолодити.
Зрізати верхню частину кожного стручка перцю у вигляді кришечки, видалити стержень з насінням. Потім покласти стручки в киплячу воду на 1-2 хвилини і наповнити фаршем. Фаршировані стручки перцю покласти в ряд, залити томатним соком фаршем (який залишився) і всі разом тушити протягом 20 хвилин.
Подавати перець охолодженим, прикрасити зеленню.
Продовження: Салат із стручкової квасолі, Легкий овочевий суп з рисом, Картопляні зрази з грибами
За сім тижнів посту може наступити момент, що вже вичерпується кулінарна фантазія. Нам все складніше придумати, що б такого ще пісного приготувати, щоб не їсти тільки картоплю?
Ми пропонуємо вашій увазі 7 пісних обідів, що складаються з салату, перших і других страв.
Для середи і п'ятниці ми зібрали строго пісні обіди - без масла.
Дана підбірка стане в пригоді в час Великого посту, Різдвяного, Пилипівки та Успенського посту.
ПОНЕДІЛОК
Салат з часником і горіхами
Інгредіенти:
помідори - 9-10 шт.
часник - 4-5 зубчиків
цибулина - 1 шт.
волоські горіхи - 1 стакан
рослинне масло - 1-2 столові ложки
зелень петрушки і кропу
сіль, перець за смаком
Приготування:
1 Цибулю очистити і нарізати кільцями.
2 Часник потовкти з сіллю і горіхами до однорідної маси.
3 Помідори нарізати тонкими кружечками.
4 Шар помідорів поперчити, посолити, посипати горіхово-часниковою масою, знову покласти шар помідорів і потім горіхово-часникову масу. Зверху покласти шар помідорів і покрити кільцями цибулі.
5 Перед подачею полити олією і прикрасити зеленню.
На замітку: Горіхи, куплені в шкаралупі, довше зберігаються. Їм не зашкодить світло і повітря. Звичайно, вони теж мають свій термін придатності, можуть висихати і пліснявіти, але зберегти їх простіше.
Суп з квашеної капусти з грибами
Інгредіенти:
квашена капуста - 500 г.
сушені гриби - 100 г.
цибулини - 2 шт.
морква - 1 шт.
борошно - 2 ст. ложки
томатна паста - 2 ст. ложки
петрушка - 1 корінь
лавровий лист, сіль, перець, рослинна олія
Приготування:
Квашену капусту дрібно порубати і тушкувати на рослинній олії близько двох годин. Цибулю дрібно порізати, посмажити до золотистого кольору на рослинній олії, додати натерту моркву і попередньо відварені гриби. Тушити овочі та гриби 15 хвилин, постійно помішуючи. В кінці додати томатну пасту. У киплячий грибний відвар покласти тушковану квашену капусту, овочі і гриби, корінь петрушки, лавровий лист, сіль, перець за смаком. Варити 15 хвилин. В кінці варіння влити розведену в холодній кип'яченій воді борошно і ретельно перемішати, щоб не було грудок. Готовий суп повинен настоятися під кришкою 15-20 хвилин.
Фарширований перець
Інгредієнти:
перець солодкий - 8 шт.
морква - 2 шт.
корінь селери - 1
цибулини - 2
білокачанна капуста - 200 г.,
томатний сік - 1 стакан
рослинне масло - 3 ст. ложки
зелень кропу або петрушки
сіль за смаком
Приготування:
Для фаршу очищену моркву, цибулю, корінь селери і капусту нашаткувати соломкою, спасерувати на маслі, додати сіль, охолодити.
Зрізати верхню частину кожного стручка перцю у вигляді кришечки, видалити стержень з насінням. Потім покласти стручки в киплячу воду на 1-2 хвилини і наповнити фаршем. Фаршировані стручки перцю покласти в ряд, залити томатним соком фаршем (який залишився) і всі разом тушити протягом 20 хвилин.
Подавати перець охолодженим, прикрасити зеленню.
Продовження: Салат із стручкової квасолі, Легкий овочевий суп з рисом, Картопляні зрази з грибами