Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
    Где то косяк! Проверь правильность строки подключения. Возможно просто нет новостей за последние 30 дней.
    Опитування
    Скільки Вам років?
    до 13
    14-17
    18-23
    24-29
    30-39
    40-50
    більше 50
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Святитель Григорій Палама

    Сьогодні все більш популярними стають смартфони та планшети, за допомогою яких можна переглядати веб-сайти та спілкуватися он-лайн. интернет-магазин китайских смартфонов - великий вибір функціональних гаджетів за різними ціновими категоріями


    Святитель Григорій ПаламаСвятитель Григорій Палама, архієпископ Солунський, народився в 1296 році в Малій Азії. Під час турецької агресії родина втекла до Константинополя і знайшла притулок при дворі Андроніка II Палеолога (1282-1328 рр.). Батько святого Григорія став великим сановником при імператорі, але незабаром помер, і сам Андронік взяв участь у вихованні та освіті осиротілого хлопчика. Володіючи прекрасними здібностями і великою старанністю, Григорій засвоїв всі предмети, які становили повний курс середньовічної вищої освіти. Імператор хотів, щоб юнак присвятив себе державній діяльності, але Григорій, ледь досягнувши 20 років, в 1316 році (за іншими відомостями, в 1318 р.) пішов на Святу Гору Афон і став послушником в монастир Ватопед, де під керівництвом старця, преподобного Никодима Ватопедського, прийняв постриг і почав шлях подвижництва. Через рік йому з'явився у видінні святий євангеліст Іоан Богослов і обіцяв своє духовне заступництво. Мати Григорія разом з його сестрами також прийняла чернецтво.

    Після представлення старця Никодима інок Григорій проходив 8 років свій молитовний подвиг під керівництвом старця Никифора, а після смерті останнього перейшов в Лавру преподобного Афанасія. Тут він прислужував за трапезою, а потім став церковним співаком. Але через три роки (1321 р.), прагнучи до більш високих щаблях духовної досконалості, він оселився в невеликій відлюдницькій обителі Глосії. Настоятель цієї обителі став вчити юнака зосередженої духовної молитви - розумій дії, яка поступово розроблялася і засвоювалася ченцями, починаючи з великих пустельників IV століття (преподобного Макарія Єгипетського та ін.). Після того, як в XI столітті в працях Симеона Нового Богослова були докладно висвітленні зовнішні молитовні прийоми розумного діяння, воно було засвоєно афонськими подвижниками. Дослідне застосування розумного діяння, яке потребує усамітнення і безмовності, отримало назву ісихазм (від грец. "спокій", "мовчання"), а ті, хто його практикує його стали називатися ісихастами. За час перебування в Глосі майбутній святитель повністю перейнявся духом ісихазму і прийняв його для себе як основу життя. У 1326 році через загрозу нападу турків разом із братією він перебрався в Солунь (Салоніки), де тоді ж був висвячений в сан священика.

    Свої обов'язки пресвітера святий Григорій поєднував з життям відлюдника: п'ять днів тижня проводив у мовчанні і молитві, і тільки в суботу та неділю пастир виходив до народу - здійснював богослужіння і виголошував проповіді. Його повчання часто викликали у присутніх розчулення і сльози. Однак повна відчуженість від громадського життя святителю була невластива. Іноді він відвідував богословські зустрічі міської освіченої молоді на чолі з майбутнім Патріархом Ісидором. Повертаючись якось з Константинополя, він виявив поблизу Солуні зручне для самотнього життя містечко Берії. Незабаром він зібрав тут невелику громаду ченців-самітників і керував нею протягом 5 років. У 1331 святитель пішов на Афон і усамітнився в скиті святого Сави, поблизу Лаври преподобного Афанасія. В 1333. році він був призначений ігуменом Есфігменського монастиря в північній частині Святої Гори. 1336 року святитель повернувся в скит святого Сави, де зайнявся богословськими працями, яких не залишав вже до кінця життя.

    А тим часом в 30-ті роки XIV століття в житті Східної Церкви назрівали події, які поставили святителя Григорія в ряд найбільш значних вселенських апологетів Православ'я і принесли йому популярність вчителя ісихазму.

    Близько 1330 року в Константинополь з Калабрії приїхав вчений чернець Варлаам. Автор трактатів по логіці і астрономії, умілий і розумний оратор, він отримав кафедру в столичному університеті і став тлумачити твори Діонісія Ареопагіта, апофатичне богослов'я якого було визнано в рівній мірі і Східною і Західною Церквами. Незабаром Варлаам поїхав на Афон, познайомився там з укладом духовного життя ісихастів і, на підставі догмату про незбагненність Бога, оголосив розумну дію єретичним вченням. Подорожуючи з Афона в Солунь, звідти до Константинополя і потім знову в Солунь, Варлаам вступав в суперечки з монахами і намагався довести тварність Фаворського світла; при цьому він не соромився піднімати на сміх розповіді ченців про молитовні прийоми і про духовні осяяння.

    Святитель Григорій, на прохання афонських ченців, звернувся спочатку з усними умовляннями. Але, бачачи безуспішність подібних спроб, він письмово виклав свої богословські докази. Так з'явилися «Тріади на захист святих ісихастів" (1338). До 1340 році афонські подвижники за участю святителя склали спільну відповідь на нападки Варлаама - так званий "Святогірський томос". На Константинопольському Соборі 1341 році в храмі Святої Софії відбулася суперечка святителя Григорія Палами з Варлаамом, що зосередився на природі Фаворського світла. 27 травня 1341 року Собор прийняв положення святителя Григорія Палами про те, що Бог, недоступний у Своїй Сутності, виявляє себе в енергіях, які звернені до світу і доступні сприйняттю, як Фаворське світло, але не є чуттєвими і не створеними. Вчення Варлаама було засуджено як єресь, а сам він, відданий анафемі, віддалився в Калабрію.

    Але суперечки між паламітами і варлаамітами були не закінчені. До числа других належали учень Варлаама, болгарський чернець Акіндін і Патріарх Іоан XIV Каліка (1341 - 1347); до них схилявся і Андронік III Палеолог (1328 - 1341). Акіндін виступив з рядом трактатів, в яких оголошував святителя Григорія і афонських ченців винуватцями церковних смут. Святитель написав докладний спростування домислів Акіндіна. Тоді Патріарх відлучив святителя від Церкви (1344) і ув'язнив на три роки. У 1347 році, коли Іоана XIV на патріаршому престолі змінив Ісидор (1347-1349), святитель Григорій Палама був звільнений і зведений в сан архієпископа Солунського. У 1351 році Влахернський Собор урочисто засвідчив православність його вчення. Але солуняни прийняли святителя Григорія не відразу він змушений був жити в різних місцях. В одній з його поїздок до Константинополя візантійська галера потрапила в руки турків. Святителя Григорія протягом року продавали в різних містах як бранця, а й тоді він невтомно продовжував проповідь християнської віри.

    Лише за два роки до смерті святитель повернувся в Солунь. Напередодні кончини йому з'явився у видінні святитель Іоан Золотоустий. Святитель Григорій Палама мирно відійшов до Бога 14 листопада 1359 року. У 1368 році він був канонізований на Константинопольському Соборі при Патріархові Філофеї (1354-1355, 1362 - 1376), який написав житіє і службу святителю.

    Пам'ять - 27 листопада, у 2-у неділю Великого посту.


    Тропар, кондак, святителю Григорію, архиєпископу Фесалонікійському

    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com