Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Коли Ти святкуєш Жіночий день?
    у Неділю жінок-мироносиць
    8 березня
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Святитель Євтихій, архієпископ Константинопольський

    Святитель Євтихій, архієпископ Константинопольський, народився в селищі, що мало назву "Божественне", у Фригійській області. Його батько, Олександр, був воїном, а мати, Сінесія, була дочкою священика августопольскої церкви Ісихія. Святий Євтихій отримав початкову освіту і християнське виховання від свого діда-священика. Одного разу під час дитячої гри хлопчик написав своє ім'я з титулом Патріарха і цим як би вказаним своє майбутнє служіння. У віці 12 років він був відправлений до Константинополя для отримання подальшої освіти. Юнак досяг успіху у вивченні наук і зрозумів, що людська мудрість - ніщо проти вчення Божественного Об'явлення. Він вирішив присвятити себе чернечому життю. Святий Євтихій віддалився в один з амасійскіх монастирів і прийняв у ньому Ангельський чин. За свою суворість життя він був поставлений архімандритом всіх амасійскіх монастирів, а в 552 році зведений на патріарший престол.

    Коли при святому благовірному царі Юстиніані (527 - 565) готувалося скликання V Вселенського Собору, митрополит Амасійский був хворий і відправив замість себе святого Євтихія. У Константинополі старезний Патріарх святий Мина (536 - 552, пам'ять 25 серпня) побачив блаженного Євтихія і передбачив, що він буде після нього Патріархом. Після смерті святого Патріарха Мини апостол Петро з'явився у видінні імператору Юстиніану і, вказавши рукою на Євтихія, сказав: "Нехай він буде поставлений вам єпископом".
    На початку патріаршого служіння святого Євтихія був скликаний V Вселенський Собор (553), на якому отці засудили виниклі єресі та віддали їх анафемі. Однак через кілька років в Церкві виникла нова єресь, автортодокетів, тобто "нетлінновдавачів", які вчили, що Тіло Христове перед Хресною смертю і Воскресінням стало нетлінним і не відчувало страждань.

    Святий Євтихій сміливо викрив цю єресь, але імператор Юстиніан, сам схилився до неї, спрямувавши свій гнів на святителя. За наказом імператора святителя було схоплено у храмі, і зірвавши з нього патріарше облачення і відправили на заслання до Амасійского монастиря (у 565 році).
    Святитель зі смиренням переносив вигнання, перебував у монастирі в пості та молитві і вчинив багато чудес і зцілень.
    Так, за його молитвою у дружини благочестивого чоловіка, Андрогипа, в якої завжди народжувалися лише мертві немовлята, народилися і досягли зрілого віку два сини. Двоє глухонімих юнаків отримали дар мови; дві дитини, важко хворіючих, одужали. Святитель зцілив ракову хворобу на руці художника. Іншого художника святитель зцілив, намастивши його хвору руку оливою, та й створивши над нею хресне знамення. Святитель зціляв не тільки тілесні, але й душевні хвороби: вигнав біса з дівчинки, яку не допускали до Святого Причастя; вигнав біса з юнака, який втік з монастиря (після цього юнак повернувся до своєї обителі); зцілив прокаженого-п'яницю, який, очистившись від прокази, перестав пити.
    Під час нападу персів на Амасію та загального розорення жителів за вказівкою святителя з монастирських житниць давали зерно голодуючим, причому запаси зерна в обителі за його молитвам не убожіли.
    Святитель Євтихій отримав від Бога дар пророцтва; так, він вказав імена двох імператорів-наступників Юстиніана - Юстина (565 - 578) і Тиверія (578 - 582).
    Після смерті святого патріарха Івана Схоластика святий Євтихій в 577 році повернувся на кафедру з 12-річного вигнання і знову став мудро керувати своєю паствою.
    Через чотири з половиною роки після повернення на патріарший престол святитель Євтихій у Фомину неділю 582 року зібрав увесь клір, дав благословення і з миром відійшов до Господа.

    Пам'ять- 19 квітня (за новим стилем).


    cerkva.if.ua
    • Переглядів: 2835
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com