Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Ти святкуєш 8 липня православний День закоханих?
    так
    ні
    святкую день Валентина
    а що це за свято?
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Проповідь у першу неділю Великого посту

    Неділя Торжества Православ’я



    В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!


    Одним з основоположних догматів Православної Церкви є догмат іконошанування. Справді, коли ми заходимо у храм Божий, найперше, що падає нам у вічі – це є велика кількість ікон, на яких зображено Господа Ісуса Христа, Пречисту Діву Марію, святих угодників Божих… Сенс ікони полягає в тому, що вона полегшує нам справу спілкування з Богом. Набагато легше молитися тоді, коли перед очима є образ. І, відповідно, у практиці Церкви ми не лише молимось перед іконами, а ми їх шануємо, ми їх цілуємо, кадимо перед ними. Однак, в історії Церкви був такий період, коли виникла суперечка, щодо шанування ікон. Цей період називається часом іконоборства. Коли доходило до того, що ікони виносили з храмів, спалювали, зневажали їх. Цю страшну єресь Церква засудила.

    Проповідь у першу неділю Великого посту
    Фото Православного табору-рафтінгу «Соколині гори»


    Як можна ставитись до ікони і як пояснити іконошанування?


    Найперше ми молимося не до самої ікони, не до дошки і фарби, а ми молимося до того, хто на цій іконі зображений. Ми цілуємо ікону так, як би ми, наприклад, цінували і цілували фотографію рідних людей. Адже коли ми дивимося на фотознімок батьків чи близьких нам людей, то ми шануємо не цю фотографію, а все таки того, хто на них зображений, тобто рідню свою. І ми зразу спалахуємо любов’ю, у нашій душі з’являються приємні спогади і любов до цих людей. І ми можемо навіть фотографію поцілувати, виявляючи свою повагу і любов. Так і з іконами. Для християнина Христос Бог є тією істотою, Яка безмежно нас любить і Яку ми повинні любити безмежно, пам’ятаючи заповідь «полюби Бога твого всім серцем, всією душею і всією думкою своєю…» І тому, припадаючи до ікони і шануючи її, ми тим самим показуємо свою повагу і шанування Самого Господа і святих.

    Повертаючись у ті древні часи, коли іконоборча єресь вирувала, зібрався Вселенський собор і 787 року засудив цю безбожну єресь, як і всі попередні неправдиві вчення, які від початку християнства терзали Церкву Христову. Але після собору ця єресь не припинилася. Люди далі продовжували зневажати святі ікони. І лише через століття у 843 році візантійська імператриця Феодора, для того, щоб показати істинне шанування ікон і відсвяткувати перемогу над єресями, вона повеліла відправити великий хресний хід через усе місто. Зібравши духовенство – архієреїв, патріарха, які хресним ходом тримаючи велику кількість ікон, пройшлися вулицями Константинополя. Це була настільки велелюдна подія, настільки вражаюча, що в історії її називають Торжеством Православ’я – днем перемоги над всіма неправдивими вченнями.

    Тому і в пам’ять тої давньої події і сьогоднішній день, сьогоднішня неділя називається Неділею торжества православ’я, коли ми вшановуємо перемогу Церкви Христової над всіма лжевченнями, над всіма єресями і неправдивим розумінням християнської віри. І хоч Церква засудила всі ці єресі ще більш як 1000 років тому на Вселенських соборах, однак ідеї цих неправдивих вчень є і сьогодні у різноманітних релігійних деномінаціях і сектантських рухах. Те, що говорять люди ці про те, що начебто не потрібно шанувати ікони, про те, що начебто Христос не є Богом, а Діва Марія не є Богородицею, про те, що начебто не потрібно шанувати святих – такі звинувачення уже є давно відомі і Церква сказала своє рішення на Вселенських Соборах. Ці всі неправдиві лжевчення були засудженні. Тому не має нічого нового під небом. Всі ті древні помилки робляться і в наш час.

    Однак, ми повинні радіти з того, що ми знаходимося в істині, у вірі правовірній, у вірі православній. Адже сама назва православна віра, означає віра, яка передбачає правильне славлення Бога. І в сьогоднішній день, в неділю Торжества Православ’я ми згадуємо це, пам’ятаємо, і молимось, щоб Господь дав нам правильно розуміти вчення Христове, правильно тлумачити Священне Писання, без викривлень та перекручень.


    Протоієрей Михайло Сивак
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com