Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
    Где то косяк! Проверь правильность строки подключения. Возможно просто нет новостей за последние 30 дней.
    Опитування
    Коли Ти святкуєш Жіночий день?
    у Неділю жінок-мироносиць
    8 березня
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Фінанси та корупція - як подолати останнє?

    Фінанси та корупція - як подолати останнє?В 1953-60 роках організація умов життя духовенства в Ташкентській і Середньо-Азіатській єпархії не залишила місця підгрунтю, з якого могла б вирости корупція. Керівництво Єпархії піклувалася про своє духівництво, і не прагнуло за рахунок парафій отримати прибуток. Архієпископ Гермоген Голубєв циркулярним листом заборонив “молодшим” робити подарунки “старшим” за положенням. Подарувати могли тільки старші молодшим.

    Архієпископ сам мав скромні потреби. Залишаючи єпархію, передав своєму наступнику, архієпископу Гавриїлу Огороднікову, зібрані за час служіння дуже значні єпархіальні кошти, автомобіль і всі цінні подарунки, пожертвування за час його служіння зібрані парафіянами. З собою він забрав тільки свої книги. Владика дбав про потреби духовенства своєї єпархії. За 7 років управління ташкентською кафедрою він забезпечив кожну парафію будинком для причету.

    Ташкентська була перша єпархією, що перейшла з парафіяльної «таці» на зарплату. Унікальність переходу в тому, що духовенство від цього виграло. Єпархія централізувала кошти, купила облігації 3% позики, що не підлягали оподаткуванню, і виплачувала духовенству щомісячні премії, що в десятки разів перевищували щомісячну зарплату, з якої клірики платили податки. Пропоную увазі читачів один з циркулярних листів архієпископа Єрмогена, який показує, як мені здається, характер його намірів.

    «Циркулярні листи.

    Всім Настоятелям та Церковним Радам парафій Ташкентської і Середньо-Азіатської єпархії.
    До мене звернувся один з парафіяльних настоятелів нашої єпархії з побажанням відвідати його прихід, давно не бачив у себе Єпископа. Разом з тим, він висловив збентеження, чи зможе Прихід в силу матеріальної бідності прийняти Єпископа. Вважаю обов’язком роз’яснити, що відвідини парафій Єпархії є неодмінним обов’язком Єпископа. Щоб відвідування не обтяжувало прихід, встановлюю наступний порядок.

    Проїзні квитки та інші дорожні витрати проводяться за рахунок єпархіальних коштів. Категорично забороняється давати гроші за відвідування Єпископу, диякону і супроводжуючим особам єпископа. Відвідування єпископа не обтяжить Парафію жодними витратами.

    Одночасно встановлюю наступний порядок фінансових взаємин Єпархіального Управління з парафіями:
    1. При отриманні св. Мира і антимінсів гроші не стягуються.
    2. При отриманні духовенством нагород гроші не стягуються. (Належні для Патріархії суми виділяються з коштів Єпархіального Управління).
    3. При нагородженні священнослужителів наперсним золотими хрестами або хрестами з прикрасою, такі видаються за рахунок єпархіальних коштів.
    4. Духовенство, яке приїжджає в Ташкент за викликом Єпископа, забезпечується за рахунок єпархіальних коштів приміщенням і харчуванням. Дорожні витрати також відшкодовує Єпархіальне Управління.
    5. Духовенство, що прмїжджають у справах Парафії і в особистих справах з благословення єпископа, також забезпечується приміщенням і столом за рахунок Єпархії з тією різницею, що їх дорожні витрати не оплачуються з єпархіальних сум.
    6. Церковні календарі, настільні та стінні і Богослужбові Вказівки парафії одержують безоплатно у кількості 3-х екземплярів. Інші видання Патріархії парафії одержують безоплатно в одному примірнику.
    7. Малопотужні парафії одержують із єпархіальних коштів безповоротні позики в розмірі, що визначається Єпископом, на необхідний ремонт та інші нагальні потреби за умови надійного керівництва.
    8. Будь-який прихід у разі тимчасових матеріальних труднощів може отримати відповідну позику з єпархіальних коштів.
    9. Належні з храмів внески до пенсійного фонду вносяться в Патріархію з єпархіальних коштів.
    10. Порядок внесків до пенсійного фонду від духовенства залишається тим самим.
    11. Встановлені раніше і існуючі на 1 березня 1953 розміри внесків від парафій на єпархіальні потреби залишаються без змін.
    12. У зв’язку із зазначеними заходами встановлюються протягом року два додаткових внески на єпархіальні потреби: 1) після свята Різдва Христового і 2) після свята П’ятидесятниці. Розмір внесків кожної Ппарафії встановлюється особливим розпорядженням Єпископа.
    У поточному 1953 буде тільки один додатковий внесок, розмір якого Вам одночасно надсилається.
    Гермоген,єпископ Ташентскій і Середньо-Азіатський.”


    За матеріалами uaoc.net.
    • Переглядів: 2674
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com