Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Ти святкуєш 8 липня православний День закоханих?
    так
    ні
    святкую день Валентина
    а що це за свято?
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Житія священномученика Анфима, єпископа Нiкомидiйського, i з ним мучеників Феофила, диякона, Дорофея, Мардонiя, Мигдонiя, Петра, Індиса, Горгонiя, Зинона, Домни, дiви, i Євфимiя

    Житія священномученика Анфима, єпископа Нiкомидiйського, i з ним мучеників Феофила, диякона, Дорофея, Мардонiя, Мигдонiя, Петра, Індиса, Горгонiя, Зинона, Домни, дiви, i ЄвфимiяСвященномученик Анфим, єпископ Никомидійський та інші з ним мученики постраждали під час гоніння на християн при імператорах Діоклітіані (284-305) і Максиміані (284-305). Переслідування християн особливо загострилися після того, як в Никомидійський імператорському палаці сталася пожежа. Язичники звинуватили християн у навмисному підпалі і проявили по відношенню до них нечувану жорстокість. Так, в одній тільки Нікомидії в день Різдва Христового було спалено в храмі до двадцяти тисяч молільників. Однак ці нелюдські дії не злякали християн - вони твердо сповідали свою віру і приймали мученицьку смерть за Христа. Мученицькою смертю померли в той час святі Дорофей, Мардоній, Мігдоній, Петро, Індіс і Горгоній. Одні з них були усічені мечем, інші - спалені, засипані землею або втоплені в морі. Зінон, який був воїном, за сміливі викриття імператора Максиміана був побитий камінням, а потім йому відрубали голову. Тоді ж загинула від рук язичників колишня жриця, свята діва Домна, і святий Євфимій, які піклувалися про те, щоб тіла святих мучеників були поховані. Єпископ Анфим, який керував Никомидійській Церквою, на прохання пастви переховувався в селищі недалеко від Нікомидії. Звідти він звертався до християн з посланнями, в яких переконував їх твердо триматися святої віри і не боятися мук. Один з його листів, посланий з дияконом Феофілом, було перехоплено і передано імператору Максиміану. Феофіл був підданий допиту і помер від тортур, так і не відкривши своїм мучителям місце перебування єпископа Анфима. Через деякий час Максиміану все ж вдалося дізнатися, де знаходиться святий Анфим, і він послав за ним загін вояків. На дорозі воїни зустріли самого єпископа. Воїни не впізнали святого, але він покликав їх до себе, пригостив обідом, а потім відкрив, що він і є той, кого вони шукають. Воїни не знали, що робити, хотіли залишити святого і сказати імператору, що не знайшли його. Єпископ Анфим не терпів брехні і не погодився на це. Тоді вояки увірували в Христа, і єписком охрестив їх. Але при цьому святитель все ж змусив їх виконати наказ правителя. Коли єпископ Анфим з'явився до царя, той наказав принести знаряддя страти і покласти перед ним. "Невже ти, царю, думаєш залякати мене знаряддями страти? - Запитав святитель. - Ні, не залакаєш того, хто сам бажає померти за Христа! Страта лякає тільки малодушних, для яких тимчасове життя дорожче всього"​​. Тоді цар наказав жорстоко мучити святого і усікти мечем. Єпископ Анфим до останнього подиху радісно славив Бога, за Якого сподобився постраждати у 302 році.

    Пам'ять 16 вересня (нов.ст.).

    hram.lviv.ua
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com