Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Коли Ти святкуєш Жіночий день?
    у Неділю жінок-мироносиць
    8 березня
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Мученики Акіндін, Пігас, Анемподист

    Мученики Акіндін, Пігас, АнемподистАкіндін, Пігас, Анемподист, придворні перського царя Сапора II (310 - 381), були таємними християнами. Коли цар почав гоніння на християн, заздрісники донесли на них. Викликані на суд до царя, святі мученики безбоязно сповідали свою віру в Святу Трійцю. Цар наказав бити їх батогами. Два рази змінювалися стомлені кати, а святі мученики не видали ні крику, ні стогону. Навіть цар не витримав напруги і втратив свідомість. Всі вважали його померлим, але святі кликали до Бога, і цар прийшов до тями.

    Прокинувшись, Сапор звинуватив святих у чаклунстві і звелів повісити святих мучеників над багаттям, щоб задушити їх димом. Молитвами святих вогонь згас, мотузки, якими вони були пов'язані, розпалися. Коли цар запитав їх, як це сталося, святі мученики повідали йому про Христа, Який творить такі чудеса. Засліплений люттю, цар почав гонити Ім'я Господнє. Тоді святі виголосили: "Так будуть німі твої вуста", - і цар онімів. Збожеволівши від страху і люті, він намагався жестами наказати, щоб відвели святих мучеників у в'язницю. Оточуючі не могли його зрозуміти, і він почав шаленіти: зірвав з себе мантію, рвав на собі волосся, бив себе по обличчю. Святий Акіндін пожалів його і Ім'ям Господа визволив його від німоти. Але і на цей раз цар все кричав про чари і продовжував мучити святих. Їх поклали на залізні грати і розпалили під нею вогонь. Святі стали молитися. Раптово пішов дощ і погасив вогонь. Бачачи чудеса, що відбувалися за молитвами святих мучеників, багато хто увірував в Христа і сповідали свою віру. Святі прославили Бога і закликали тих, що повірили прийняти Хрещення дощем, посланим на них. Один з катів, Аффоній, всенародно просив вибачення у святих мучеників за завдані їм страждання і мужньо пішов на страту за Христа. Вельможа Елпідіфор і мати царя також сповідали віру в Єдиного Істинного Бога. Цар, бачивши як зростає кількість християн і як муки святих Акіндіна, Пігаса і Анемподиста зміцнюють християнську віру, оголосив народові, що святим мученикам Акіндіну і Пігасу, Анемподисту і з ними Елпідіфору будуть відрубані голови, але тіла їх можуть бути взяті християнами для поховання. Коли святих мучеників вели за міські стіни до місця страти, величезний натовп супроводжувв їх, прославляючи Христа. За наказом царя, воїни знищили всіх християн (до 7000), які йшли в процесії. Разом з іншими був убитий і Елпідіфор. Акіндін, Пігас, Анемподист разом з матір'ю царя були спалені на наступний день. Християни, таємно прийшли вночі до місця страти святих, знайшли непошкоджені вогнем тіла святих мучеників і з честю поховали їх.
    Пам'ять - 15 листопада(нов. ст.)

    Перекладено з days.pravoslavie.ru.

    Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство "Нев'янучий Цвіт"
    • Переглядів: 3279
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com