Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Скільки Вам років?
    до 13
    14-17
    18-23
    24-29
    30-39
    40-50
    більше 50
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Про Благовіщення (митр. прот. Ярослав Ощудляк)

    Про Благовіщення (митр. прот. Ярослав Ощудляк)Про сьогоднішнє свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, його історію та духовно-моральне значення в розмові з кореспондентом газети “Експрес” розповідає духівник Львівського молодіжного православного братства Пресвятої Богородиці на честь ікони Її “Нев’янучий Цвіт” митр. прот. Ярослав Ощудляк.

    Яка історія свята Благовіщення? Які слова мовив архангел Гавриїл Марії? Як вона сприйняла цю звістку?

    Свято Благовіщення Пресвятої Богородиці – це друге після Стрітення Богородичне свято, події якого Святою Церквою взяті з Євангелія. Усі інші свята на честь Богородиці ми святкуємо, згідно Святого Передання. Євангеліст Лука повідомляє, що Бог послав свого вісника – архангела Гавриїла, до Діви на ім’я Марія, Яка жила у галилейському місті Назареті. Коли ангел з’явився Їй, то сказав: “Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою, благословення Ти в жонах”. Марія, побачивши і почувши це привітання ангела, стривожилась. Це, безперечно, природна реакція людини, яка бачить якесь явлення чи видіння. Ангел побачив це у серці Діви і Марії і сказав Їй: “Не бійся, Маріє! Бо Ти знайшла благодать у Бога. І ось зачнеш в утробі і народиш Сина, і наречеш ім’я Йому Ісус. Він буде Великий і Сином Всевишнього наречеться, і дасть Йому Господь Бог престол Давида, отця Його і царюватиме у домі Якова повік, і царству Його не буде кінця”. Після цих слів Пресвята Діва вказує на свою чистоту і дівоцтво, запитуючись в ангела: “Як же станеться це, коли Я мужа не знаю?”. На що посланець Їй відповів: “Дух Святий зійде на Тебе, і сила Всевишнього осінить Тебе”. Вислухавши все, що сказав ангел, Діва Марія зі смиренням скорилась волі Божій, прийняла свою долю зі словами: “Я — раба Господня. Нехай буде Мені за словом твоїм”. Почувши ствердну відповідь ангел відійшов від Неї. Ось так коротко можна переповісти ту подію, яку подає нам Святе Євангеліє.

    З якого часу відзначають це свято? Чи знаємо коли почали відзначати в Україні?

    Святкування цієї події є досить древнім. Вже у ІІІ-V століттях святі отці – Григорій Неокесарійський, Афанасій Олександрійський, Іоан Золотоустий, блаженний Єронім, блаженний Августин та інші – вказують на це свято, називаючи його першим із свят річного кола, оскільки воно є початком нашого спасіння. У V-VI століттях, коли з’являлись єресі, що принижували честь Пресвятої Богородиці та спотворювали догмат Боговтілення, Церква склала особливо урочисті піснеспіви до цього свята, які прославляли Богородицю та Втілення Божого Сина. Авторами цих піснеспівів були святитель Афанасій Константинопольський, преподобний Андрій Критський, преподобний Іоан Дамаскін, святитель Феофан Нікейський. В історії це свято мало різні назви: Зачаття Христа, Благовіщення про Христа, Початок Відкуплення, Благовіщення Ангела Марії, а вже із VII століття в Церкві утвердилась сучасна назва – Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці. Оскільки Україна прийняла християнство від Візантії у Х столітті, то перейняла від Константинопольської Церкви також річне коло богослужінь, у тому числі і Благовіщення, яке в нашому народі святкується особливо благоговійно.

    Про що говорить це свято сучасній людині?

    Свято Благовіщення особливе, за своїм догматичним і моральним значенням, бо розкриває для кожної людини відповідь на запитання: чому Бог обрав із тисяч жінок на земній кулі саме Її — Діву Марію. І відповідь на це запитання дає Сама Богородиця. Під час відвідин Нею своєї родички Єлизавети, Марія у відповідь на привітальні слова сестри каже: “Величає душа Моя Господа і зрадів дух Мій у Бозі, Спасі Моїм, бо зглянувся на смирення раби Своєї, ось-бо від нині ублажатимуть Мене всі роди”. Богоматір вказує, що Бог обрав Її саме через Її смирення, Її рішучість повністю віддатись волі Божій, Її повну покору Богові. Саме цього вчить нас це свято і приклад Богородиці: смирення, покірного сприйняття волі Божої та повній віддачі себе Промислові Божому.

    Яка служба проводиться в цей день в храмі?

    Ще VI Вселенський Собор (VII ст.) своїм 52 правилом вказав, що заради величності євангельської події, яка згадується у цьому святі, у який би день воно не припало (а як правило Благовіщення припадає під час Великого Посту), в цей день слід звершувати повну Божественну Літургію – святого Василія Великого, якщо це буде неділя, та святого Іоана Золотоустого у інші дні тижня. Взагалі у церковному уставі є 16 випадків богослужіння на Благовіщення.

    Чи послаблюється цього дня піст?

    Безперечно, ради урочистості свята, важливості згадуваної події та радості від початку нашого спасіння, Церква послабила піст у цей день. Згідно церковного уставу цього дня віруючим людям можна вживати в їжу олію, рибу та трішки вина.

    Цього року Благовіщення припадає на суботу. Чи можна в такому випадку займатись роботою (прибирати, мити вікна, копати город)?

    Не має значення, коли припало Благовіщення – в суботу, неділю, чи на буднях – працювати у цей день не можна, як і в жодне інше свято. “Пам’ятай день святий святкувати”.— вчить нас заповідь Божа. Тому працювати у цей день – гріх! В народі навіть прислів’я є, що на Благовіщення пташка гнізда не в’є, а дівка коси не плете. Цей день призначений для молитви, відвідування храму, добрих діл. Щоб цим уподібнитись до Пресвятої Богородиці, яка, за словами церковної молитви, є Пристановищем сиріт, подорожуючих Притулком, скорботних Радістю, ображених Покровителькою.

    Розмову вела Олена Ковальська


    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com