Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Ви були у Церковно-археологічного музеї, який діє при ЛПБА (м. Львів, вул. Лисенка, 43, тел. 76-54-94) ?
    На жаль, ні
    Так
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Випуск у Львівській православній богословській академії

    Випуск у Львівській православній богословській академії27 травня 2010 р. у Львівській православній богословській академії Української Православної Церкви Київського Патріархату відбувся черговий випуск.
    Напередодні викладачі на чолі з ректором ЛПБА митр. прот. Ярославом Ощудляком звершили Всенічне бдіння, під час якого усі студенти Академії приступили до святого Таїнства Покаяння.
    Наступного дня очолити святкування прибув правлячий архієрей, митрополит Львівський і Сокальський Андрій (Горак). Зустрічаючи владику, о. ректор просив його святих архіпастирських молитов, щоб ця спільна молитва стала благословенною не лише для тих студентів, які залишають стіни Духовної Школи, але і для усіх присутніх на Богослужінні.

    За Божественно Літургією проповідь про діяння у світі Святого Духа виголосив викладач Догматичного богослов’я митр. прот. Володимир Грех.

    Після Літургії, на якій студенти Академії приступили до Святої Чаші, владика митрополит із собором духовенства звершив Подячний молебень на закінчення навчального року. Протодиякон Семен Пігура виголосив уставні многоліття.

    Після невеликої перерви молитвою «Царю Небесний» в академічному храмі свят. Іоана Золотоустого розпочався урочистий акт. Проректор ЛПБА митр. прот. Василій Ховзун зачитав наказ про випуск і митрополит Андрій вручив випускникам дипломи та пам’ятні подарунки. Цього року Львівська православна богословська академія після успішного захисту бакалаврських робіт вручила студентам 16 дипломів «Бакалавра богослов’я» та після успішного захисту магістерських робіт — 8 дипломів «Магістра богослов’я».

    Після вручення дипломів владика Андрій виголосив глибоке і тепле батьківське слово повчання для випускників. Архіпастир наголосив, що перед ними лежить широка і важка дорога. «І хоч не всі ви станете пастирями Церкви Христової,— сказав владика,— ви повинні бути добрими християнами. Пам’ятайте, що навіть будучи духовними мирянами, ви серед своїх однолітків, друзів, знайомих можете принести більше користі для Церкви, ніж навіть деякі священики. Ви не повинні мовчати на гріх, вам належить впроваджувати благочестя насамперед у своїх родинах і сім’ях. Тільки тоді ви будете «світлом для світу», будете достойними учнями Христовими».

    А до випускників у священичому сані владика сказав: «Будьте добрими пастирями на ниві Христовій. Ви взяли на себе важкий тягар і повинні нести його достойно. Ви не повинні втрачати те, що дав вам Господь. Ваш моральний стан, ваша духовність повинні вести за собою паству Божу до спасіння. У звершенні Богослужінь, у проповідництві, навіть у повсякденному житті ви повинні усвідомлювати важливість свого служіння і нічого не робити для своєї слави чи звеличання, а тільки для слави Пресвятої Тройці». Владика побажав усім щасливої долі у житті, приносити тільки добрі і рясні плоди та закликав на усіх Боже благословення.

    Від випускників магістратури коротке подячне слово виголосив прот. Ігор Бігун. Від випускників бакалаврату до присутніх звернувся староста курсу Володимир Віняр: «Сьогодні у цьому величному храмі святителя Іоана Золотоустого Ви звершили Божественну Літургію. Здавалось би, сьогоднішнє Богослужіння нічим не відрізняється від інших. Але для нас воно особливе. Більшість із нас востаннє стоять у цьому храмі, востаннє тут причащаються святих Тайн Христових, як студенти, востаннє мають можливість слухати теплі батьківські повчання, востаннє зливаються у спільній молитві перед Богом. Перед нами далека дорога в життя. Ми ступаємо на неї з трепетом серця, бо не знаємо, яку участь приготував нам Господь.

    Коли дитина вирушає в якусь подорож, батьки дбають про те, щоб забезпечити її усім, що може знадобитись в дорозі: теплий одяг, їжа, медикаменти… Так само і Ви, наші духовні батьки і наставники, відправляєте у життєву подорож не з пустими руками. Ви дали нам багаж знань, привили любов до молитви, навчили бути дорослими, відповідальними.

    Тому сьогодні зі сльозами на очах ми звертаємось до вас зі словами безмежної вдячності. Ми дякуємо, Вам, дорогий владико, за пастирські повчання, за справедливі картання, за неусипну молитовну пам’ять про нас. І просимо Ваше Високопреосвященство не забувати нас у своїх святительських молитвах, які кріпитимуть нас перед ударами долі.

    Ми дякуємо Вам, отче ректоре, за Вашу щоденну, щогодинну і щохвилинну працю і турботу про кожного із нас, за Ваші недоспані ночі, втрачений спокій і здоров’я. Особливо дякуємо за те, що приховане від людського ока: Ваша щоденна молитва за усіх нас. Не пам’ятайте зла, забудьте образи, вибачте нас за усі ті прикрощі, які ми Вам завдали. Нехай нагородить Вас Господь за Ваші труди.

    Зі словами особливої подяки звертаємось і до вас, дорогі викладачі і наставники. Це ви кожного дня віддавали нам свої знання, навчали нас богословським та суспільним наукам. Але важливішим є, напевно, навіть не це. Найважливішим є те, що ви навчали нас простої життєвої мудрості, ділились своїм досвідом, давали щирі поради, підтримували у труднощах.

    Дякуємо і вам, наші батьки. Ви, напевно, більше, ніж ми самі, чекали цієї миті. Це вашими посильними трудами, вашими молитвами, вашими турботами ми змогли здолати усі життєві труднощі.

    Розлука завжди важка. Але коли в житті закінчується щось одне, то починається інше. Перед нами стоять нові завдання, нове життя. І ми сьогодні просимо усіх вас про молитовну пам’ять. Нехай ваші архіпастирські та пастирські молитви кріплять нас, не дають падати перед труднощами життя, підтримують наші благочестиві починання.

    Усім Вам бажаємо здоров’я, миру, духовних і тілесних сил, щоб Духовна Школа процвітала, постійно наповнювалась достойними вихованцями і зростала від сили в силу. Усім Вам щире християнське – Спаси, Боже!».

    Випускники подарували для бібліотеки ЛПБА добірку богословської літератури.

    Завершив святкування ректор ЛПБА митр. прот. Ярослав Ощудляк повчальним словом. Отець ректор висловив надію, що усі випускники у свій час стануть перед Святою Трапезою для звершення Літургії. Він запевнив усіх у постійній молитовній пам’яті про кожного і одночасно закликах випускників не забувати про свою Alma Mater. «Ви, дорогі випускники,— зазначив прот. Ярослав,— у Духовній Школі здобули не просто знання. Усі ми намагались поділитися із вами тим життєвим досвідом, який здобули у важкі буремні роки конфесійного протистояння у Галичині. Ми намагалися навчити вас тієї ж стійкості у вірі, яке не дала нам зректись Святого Православ’я, ми намагались привити вам любов до православного богослужіння та традицій свого народу. Ідучи у дорогу життя, не забувайте того неоціненного досвіду, який ви здобули в Академії, але постійно збагачуйте його, щоб світло ваше постійно світило перед людьми».

    Після молитви та спільної пам’ятної фотографії усі відправились на святковий обід.

    Дай, Боже, вам, дорогі випускники, світлої дороги у житті, щоб благодать Божа спочила у ваших серцях, благословляла ваші добрі починання та вела спасительним шляхом Господнім. У щасливу путь!



    Назар ЛОЗИНСЬКИЙ,
    викладач ЛПБА
    • Теґи: ЛПБА
    • Переглядів: 4440
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com