Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Антипасха. Неділя 2-га після Пасхи. Ап. Фоми
    Явлення Ісуса Христа апостолові Фомі та іншим апостолам Антипасха …
  • ЦЕРКОВНІ ЧАСИ НА СВЯТУ ПАСХУ
    Читаються весь Світлий тиждень замість ранішніх і вечірніх молитов. …
  • Воскресіння Ісуса Христа
    Коли минула субота,вночі,на третій день після своїхстраждань і…
  • Воскресіння Христове
    Воскресіння Ісуса Христа: хроніка подій Про Свято Воскресіння…
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Популярне
  • ЦЕРКОВНІ ЧАСИ НА СВЯТУ ПАСХУ
    Читаються весь Світлий тиждень замість ранішніх і вечірніх молитов. …
  • Воскресіння Христове
    Воскресіння Ісуса Христа: хроніка подій Про Свято Воскресіння…
  • Воскресіння Ісуса Христа
    Коли минула субота,вночі,на третій день після своїхстраждань і…
  • Антипасха. Неділя 2-га після Пасхи. Ап. Фоми
    Явлення Ісуса Христа апостолові Фомі та іншим апостолам Антипасха …
  • Опитування
    Коли Ти святкуєш Жіночий день?
    у Неділю жінок-мироносиць
    8 березня
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Травень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
     
    Травень 2024 (4)
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Святі мученики Феодор Варяг і син його Іоанн

    Святі мученики Феодор Варяг і син його Іоанн жили в Києві в Х столітті, коли варяги, предки нинішніх шведів і норвежців, брали особливо діяльну участь у державному та військовому житті Русі. Купці та воїни, вони прокладали нові торговельні шляхи до Візантії і на Схід, брали участь у походах на Царгород, становили значну частину населення стародавнього Києва та князівських найманих дружин. Головний торговий шлях Русі - з Балтійського моря в Чорне - називали тоді "шлях з варяг у греки".

    На варязьку дружину спиралися у своїх починаннях вожді і організатори ранньої російської державності. Як і слов'яни, серед яких вони жили, багато хто з заморських прибульців під впливом Візантійської Церкви брали святе Хрещення. Київська Русь займала серединне місце між язичницької Скандинавією і православної Візантією, тому панівними в духовному житті Києва виявлялися поперемінно то живлющої віяння християнської віри, що йшло з півдня (при блаженному Аскольді в 860-882 рр.., За Ігоря і святої Ольги в 940-950 - х рр..), то згубні вихори язичництва, налетів з півночі, від Варязького моря (за віщого Олега, що убив Аскольда у 882 р., при повстанні древлян, які вбили Ігоря в 945 р., за князя Святослава, який відмовився прийняти Хрещення, незважаючи на наполягання своєї матері, рівноапостольної Ольги).

    Коли у 972 р. (за іншими даними, в 970 р.) Святослав був убитий печенігами, великим князем Київським залишався призначений ним старший син, Ярополк. Середній син, Олег, билинний Вольга Святославич, тримав Древлянську землю, молодший, Володимир, - Новгород. Правління Ярополка (970-978 рр..), Як правління його бабки, Ольги, знову стало часом переважного християнського впливу на духовне життя Русі. Сам Ярополк, на думку істориків, сповідував християнство, хоча, можливо, латинського обряду, і це ніяк не відповідало інтересам скандинавських дружинників - язичників, які звикли вважати Київ оплотом свого впливу в землях слов'ян. Їх ватажки постаралися посварити між собою братів, викликали міжусобну війну Ярополка з Олегом, а після того, як був убитий Олег, підтримали Володимира в боротьбі проти Ярополка.

    Майбутній хреститель Русі починав свій шлях переконаним язичником і спирався на варягів, спеціально наведених ним із-за моря, в якості військової сили. Його похід на Київ 978 року, яка увінчалася повним успіхом, переслідував не лише військово-політичні цілі: це був релігійний похід російсько-варязького язичництва проти зародження київського християнства. 11 червня 978 року Володимир "сів на столі батька свого в Києві", а нещасний Ярополк, запрошений братом для переговорів, при вході в піршественний зал був зрадницьки убитий двома варягами, пронизали його мечами. Для залякування киян, серед яких вже багато, як російські, так і варяги, були християни, у відновленому і прикрашеному новими ідолами язичницькому святилище були здійснені невідомі до того часу у дніпровських слов'ян людські жертвоприношення. У літописі сказано про поставлені Володимиром кумирів: "І приносив їм жертви, називаючи їх богами, і приводили до них своїх синів і дочок, і жертви ці йшли демонам ... І стала нечиста кров'ю земля Руська і горб той".

    Мабуть, до цього першого періоду урочистості язичництва в Києві при вокняжіння Володимира слід віднести загибель святих мучеників Феодора Варяга і сина його Іоанна, яку можна в цьому випадку датувати 12 липня 978 р. Можливо, втім, що подвиг святих київських варягів-мучеників мав місце влітку 983 року, коли хвиля язичницької реакції прокотилася не тільки по Русі, але і по всьому слов'яно-німецькому світу. Проти Христа і Церкви майже одночасно повстали погани в Данії, Німеччині, прибалтійських слов'янських князівствах, і всюди хвилювання супроводжувалися руйнуванням храмів, вбивством духовенства і християн-ісповідників. Володимир у той рік ходив у похід на литовське плем'я ятвягів і здобув над ними перемогу. В ознаменування цієї перемоги київські жерці і вирішили знову влаштувати криваве жертвоприношення.

    ... Жив серед киян, повідомляє преподобний Нестор Літописець, варяг на ім'я Феодор, довгий час до того що пробув на військовій службі у Візантії та прийняв там святе Хрещення. Язичницьке ім'я його, що збереглося в назві "Турова божниця", було Тур (скандинавське Тор) або Утори (скандинавське Оттар), в старовинних рукописах зустрічається те й інше написання. У Феодора був син Іван, красивий і благочестивий юнак, сповідавшись, як і батько, християнство.

    "І сказали старці і бояри: Кинемо жереб на юнаків та дівчат, на кого впаде він, того й заріжемо в жертву богам". Очевидно, не без умислу, жереб, кинутий язичницькими жерцями, упав на християнина Іоанна.

    Коли послані до Феодору повідомили, що його сина "обрали собі боги, та принесемо його їм в жертву", старий воїн рішуче відповів: "Не боги це, а дерево. Нині є, а завтра згниє. Не їдять вони, не п'ють і не говорять, але зроблені людськими руками з дерева. Бог же Єдин, Йому служать греки і поклоняються. Він створив небо і землю, зірки і місяць, сонце і людину, і призначив їй жити на землі. А ці боги що сотворили? Вони самі створені. Не дам сина мого демонам ".

    Це був прямий виклик християнина звичаям і віруванням язичників. Збройної натовпом язичники кинулися до Феодору, рознесли його двір, оточили будинок. Феодор, за словами літописця, "стояв на сінях із сином своїм", мужньо, зі зброєю в руках, зустрічав ворогів. (Сіньми в старовинних російських будинках називали влаштовану на стовпах криту галерею другого поверху, на яку вели сходи). Він спокійно дивився на тих біснуватих язичників і говорив: "Якщо вони боги, нехай пошлють одного з богів і візьмуть мого сина". Бачачи, що в чесному бою їм не здолати Феодора і Іоанна, хоробрих воїнів майстерних, яких облягали, підсікли стовпи галереї, а коли ті обвалилися, навалилися натовпом на сповідників і вбили їх ...

    Вже в епоху преподобного Нестора, менш ніж через сто років після сповідницького подвигу київських варягів, Російська Православна Церква почитала їх у сонмі святих. Феодор і Іван стали першими мучениками за святу православну віру в Руській землі. Першими "російськими громадянами небесного граду" назвав їх списатель Києво-Печерського Патерика, єпископ Симон, святитель Суздальський († 1226; пам'ять 10 травня). Остання з кривавих язичницьких жертв у Києві стала першою святою християнською жертвою – сорасп’яттям Христу. Шлях "з варяг у греки" ставав для Русі шляхом з язичництва в Православ'я, з темряви до світла.

    На місці мученицької кончини варягів святий рівноапостольний Володимир спорудив згодом Десятинну церкву Успіння Пресвятої Богородиці, освячену 12 травня 996 року (святкується 12 травня). У неї були перенесені в 1007 мощі святої рівноапостольної Ольги. Вісім років по тому тут знайшов місце останнього спочинку сам святий Володимир, що хрестив Руську землю, а в 1044 р. його син, Ярослав Мудрий, переніс в цю церкву останки своїх дядьків, Ярополка і Олега, попередньо "охрестив їхні кістки". Очевидно, останнє викликане було вимогою церковних правил про повторне хрещення християнина за відсутності достовірних свідоцтв про перший хрещенні. З іншого боку, у давньому Києві надавали великого значення за давньохристиянськими переказами про можливості з особливої милості Божої посмертного здійснення таїнства Хрещення над людьми, що померли поза лоном Церкви. Таке оповідання читається, наприклад, у відомому пам'ятнику давньоруської повчалної літератури - "Ізборнику 1076", що належав синові Ярослава Мудрого, благочестивому князю Святославу († 1076).

    ... Дивен Бог у святих Своїх. Каменю та бронзі не щадить час, а нижній зруб дерев'яного будинку святих варягів-мучеників, спаленого тисячу років тому, зберігся до наших днів; він був виявлений в 1908 році, під час розкопок у Києві, біля вівтаря Десятинної церкви.
    Пам'ять - 25 липня(нов. ст.)
    • Переглядів: 4022
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com