Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Ти святкуєш 8 липня православний День закоханих?
    так
    ні
    святкую день Валентина
    а що це за свято?
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Про відносини між юнаком і дівчиною до шлюбу

    Про відносини між юнаком і дівчиною до шлюбу
    - Я хотіла поговорити з вами на тему взаємин юнака та дівчини до весілля. З яким настроєм повинні молоді люди ходити на побачення? До чого прагнути в цих зустрічах?

    - Для хлопчиків, юнаків, чоловіків дівчина завжди була таємницею. У нас не було такої кількості дискотек , розважальних клубів - ми частіше зустрічалися з однокласниками у дворі на лавочці, але це було спілкування досить дистанційне. Ми , звичайно, намагалися цю дистанцію прибрати різними жартами, заграваннями, але завжди до певної межі. Щоб так, як я часто зараз на вулиці бачу, обійняти дівчину, йти по вулиці, на вулиці цілуватися при людях - це було неприпустимо.
    І не тому , що ми були дуже сором'язливі, вистачало і в наш час безсоромності, але ставлення до цього було як до особистого, святого, таємного. А цілувати дівчину прилюдно - це образа і себе, і її.
    Хоча, звичайно, вже тоді проштовхували в розуми молоді, що це природно, а все природне не бридко, і тепер можна ставитися один до одного, як до біологічного виду.
    Що стосується мого особистого досвіду ходіння на побачення, я розумів, що побачення з дівчиною - це велика відповідальність, а не просто розвага чи цікаве спілкування. Якщо я йду на побачення, значить я пропоную якісь подальші взаємини, будую якісь плани, причому не на місяць, не на рік, а я вже збираюся створювати сім'ю з цією людиною, намагаюся пізнати її, чи зможу я з нею жити в сім'ї. Коли я почав зустрічатися зі своєю дружиною, мені було 22 роки. У першу чергу я зрозумів, що це - людина, з якою я можу створити саме християнську сім'ю. Я побачив , що вона і скромна, і сором'язлива. Для мене було дуже важливим моментом, коли я запропонував їй піти на побачення.
    Раніше в давнину було як? Юнак, побачивши десь дівчину, розповідає про це батькам, а вони йдуть до її батьків і домовляються про їх зустрічі. Влаштовують оглядини, тобто батьки між собою зустрічаються, беруть своїх дітей, які під час обіду дивляться один на одного, спілкуються, задають питання і роблять висновки: підходить ця людина на роль сім'янина чи ні. Найголовніше - серйозність намірів , і це стосується і хлопців, і дівчат.

    - Чи можливі різного роду обнімання, цілування, або потрібно бути дуже помірним у цих відносинах ? Що можна, що не можна, а що ПОТРІБНО ?

    - Мені подобається такий вираз, який звучить приблизно так: "Юнак може поцілувати дівчину тоді, коли він може її не цілувати". Тобто тоді, коли він відчуває в своєму серці бажання любити її душу більше, ніж її тіло. Загалом-то до одруження можна і обійняти, і поцілувати, але тоді, коли юнак і дівчина благоговіють один перед одним. Але до цього поцілунку повинен бути період, коли молоді люди стримують себе, здійснюючи це єднання не фізично. Коли люди жертвують собою, своїм часом, увагою, тобто плекають в собі здатність любити душею. І от коли "душами люди поцілувалися", тоді і фізичний поцілунок стає таким красивим, просто одухотвореним, що запам'ятовується на все життя.
    Якщо, наприклад, зустріч з твоєю майбутньою дружиною почалася з блуду, з плотських стосунків, якщо ти скористався її як річчю для задоволення свого бажання, як ти далі будеш з нею жити, як будеш до неї ставитися? А потім у вас народяться діти, які зачаті були ось у такому один до одного відношенні, і у них буде таке ставлення до батьків, до себе, до світу. Відносини повинні починатися з жертовної любові.
    Зрозуміло, що дивлячись в телевізор, в сучасну рекламу смішними здаються такі слова: "Любіть один одного душами". Але у апостола Павла в Священному Писанні сказано: "Мудрість світу цього є безумство перед Богом" (1Кор.3 : 19) і відповідно, з мирської точки зору, християнські відносини здаються божевільними, але це і є сама основна мудрість, тому не потрібно нам християнам боятися і соромитися жити по Божому. І не потрібно думати, що таких людей зараз не знайти, потрібно сподіватися на Бога.
    Часом дівчата на сповіді кажуть: "Отче, якщо я буду в спідничці ходити, а не в штанах, не буду "привабливо" себе вести, хто ж на мене подивиться?" - Так, дорога моя, якщо ти будеш "привабливо" себе вести, на тебе і подивляться розпусники, тварини. Ти ж християнка - невже Господь не влаштує твою долю? Довіряєш ти Богові?
    Дуже важливо не поспішати виходити заміж. Не так, що мені вже 27 - пора заміж, і вискакують за першого зустрічного, а потім мучаться. Адже любов - це те, що візьмеш з собою у вічність. Якщо ти допускаєш, що ці взаємини хоча б теоретично можуть припинитися, і для тебе це природно, то це не любов. Любов - це те, з чим я ні за що не розлучуся. Ось з таким підходом можна будувати серйозні стосунки.

    - Але іноді можна зауважити, що юнаки звертають увагу не на скромних дівчат, а на відверто одягнених, або тих, що поводять себе зухвало.

    - У нашій країні взаємовідносини між юнаком і дівчиною під впливом Православ'я формувалися тисячу років. За цей час, генетично склався і передавався з покоління в покоління певний образ чоловіка і дружини, батька і матері. Але за останні 90 років цей образ стосунків дуже спотворився. І зараз, коли юнак бачить "привабливу" і "чарівну" дівчину, він свідомістю своєю розуміє, що з нею добре бути на дискотеці, на якомусь шоу, але підсвідомо, на генетичному рівні він відчуває - це не дружина. Це не та, яка народить йому дітей, не та , за яку він помре. Він може з нею блудити, використовувати, але ця не та, яку він зробить своєю частиною.
    Навесні в період "шлюбного сезону" птахи змінюють своє оперення, стають яскравішими, розпушуються , показуючи свою готовність до створення "сім'ї". Це - тваринний інстинкт себе прикрашати, ось вона нафарбувала себе, наче говорить: - Я готова! А до чого готова? Чоловіки на неї і реагують як самці. Але справжній чоловік відразу розуміє, що для створення сім'ї йому потрібна інша людина. А коли з'являється лагідна, скромна і сором'язлива, яку не видно, він розуміє, що він тебе одну таку єдину знайшов. Ти не виблискуєш своїми принадами - ти наречена. Для нього дорожчого за неї просто нікого немає. З тією, яка себе оголила для всіх, звичайно, цікаво на дискотеці, в барі, в клубі, але ні в якому разі не в сім'ї.
    Будь-який чоловік має в своєму серці - генетично - образ чистої жінки. І якщо чоловік обліплений всіляким брудом , то він сам починає страждати від свого такого ставлення до жінки, розуміючи , що це неправильне ставлення. Років у 40 він це розуміє, коли все остаточно набридає, він бачить, що не реалізував себе як батько, як воїн, як захисник, як той, кому довірили чистоту.

    - Чи є принципова різниця, хто першим проявляє ініціативу до знайомства (юнак чи дівчина)? Чи не відлякає це хлопця?

    - У чоловіка своя ініціатива, у жінки - своя. Ініціатива чоловіка - показати свою силу, спроможність, самовідданість, в цьому його активність. Він показує, що може вирішувати якісь справи, що може взяти на себе відповідальність за неї. У жінки теж є своя ініціатива - це лагідність і сором'язливість. Вона показує , що може терпіти, може народжувати, виховувати дітей. Це не бездіяльність, як іноді думають, що християнська манера поведінки - це затурканість, нікчемність, бездіяльність. Нічого подібного - це найактивніша ініціатива.

    - А якщо просто десь побачила юнака і він сподобався, як звернути на себе увагу?

    - Сором'язливістю і скромністю. Якщо ви будете стрибати і скакати, то покажете себе тільки з поганого боку. Як раніше визначали, що юнак сподобався дівчині? Коли всі сідали за стіл, вона йому подавала тарілку супу і наливала йому "з гіркою". А в розмову вступити - це зухвалість, яка дівчину не прикрашає.

    - Чи обов'язково духовні рівні людей повинні бути однаковими, якщо вони хочуть дружити? Чи буде людям цікаво вдвох, якщо одна людина тільки воцерквляється, а інша живе духовним життям давно і активно?

    - Краще, звичайно, коли чоловік йде попереду і веде за собою. Але частіше буває навпаки. Важко, коли жінка вірить, а чоловік ні, і вони створюють сім'ю. Буває так, що духовний розвиток жінки полягає в тому , що вона по неділях ходить до храму, а чоловікові в неділю треба відпочити, щоб стіл був накритий, та й дружина поруч була - у нього адже вихідний. Увечері він приходить з роботи - йому потрібно поїсти , потрібна турбота, а вона півтори години "поклони б'є". Звичайно, тут можуть виникнути конфлікти. Але якщо жінка чуйна і мудра - вона зрозуміє і зможе чинити так, як апостол Павло "для всіх я був усе..." (1Кор. 9:22). Зможе зробити так, що чоловік буде цінувати її за те , що вона християнка.
    Але всім молодим людям я раджу шукати свою половинку у храмі (або в бібліотеці). Або відразу поцікавитися, як людина ставиться до віри, і не відштовхувати його, якщо, наприклад, вона охрещена, але поки що далекий у вірі. Можна дати їй якусь книжечку, щоб вона прочитала і зрозуміла, що християнин - це лицар. Чоловіка потрібно просто відірвати від телевізора, від цього промивання мізків і дати йому зрозуміти, що таке бути чоловіком, і він цим займеться, заживе, почне в храм ходити.
    Найголовніше - усвідомлювати, що Бог є. І ми з вами живемо не тільки для того, щоб сім'ї створювати. Так - це дуже важливо, це Божа заповідь плодитися і розмножуватися, але це не головна мета. Наше з вами головне завдання - досягти Царства Небесного. Якщо людина цього не усвідомлює, то вона свідомо йде по неправильному шляху. Насамперед шукайте Царства Небесного, а все інше додасться. Це не означає, що потрібно все забути і в ченці піти, але на першому місці має бути саме ця мета. Я хочу, щоб люди відчули, що самих себе вони набувають тільки в Бозі. А якщо ти сам себе не здобудеш, то тебе будуть шкодувати, будуть тобі допомагати, але як тебе любити? Якщо ти сам собою не став, а людина не може сама собою стати, не віддавши себе Богові.
    У мене таке побажання молодим людям: не вірте тому, що по телевізору показують, не бійтеся бути самими собою, бути традиційними, бути частиною своєї Батьківщини, частиною свого народу. Тому що, якщо я - не частина свого народу, якщо я не за правилами своєї батьківщини живу, я - не я. Значить, я себе просто не знайшов. Не бійтеся нічого - і все влаштується. Аби тільки бути щирим у цьому, чесним, чи не награним, і чітко уявляти, чого ти хочеш. Адже люди часто не домагаються свого просто тому, що неясно уявляють собі, чого хочуть. Прагніть до Царства Небесного .

    З о.Димитрієм розмовляла Світлана Чернова
    Газета "Православний вісник " № 7 (58) липень 2007 р .
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com