Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Антипасха. Неділя 2-га після Пасхи. Ап. Фоми
    Явлення Ісуса Христа апостолові Фомі та іншим апостолам Антипасха …
  • ЦЕРКОВНІ ЧАСИ НА СВЯТУ ПАСХУ
    Читаються весь Світлий тиждень замість ранішніх і вечірніх молитов. …
  • Воскресіння Ісуса Христа
    Коли минула субота,вночі,на третій день після своїхстраждань і…
  • Воскресіння Христове
    Воскресіння Ісуса Христа: хроніка подій Про Свято Воскресіння…
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Популярне
  • ЦЕРКОВНІ ЧАСИ НА СВЯТУ ПАСХУ
    Читаються весь Світлий тиждень замість ранішніх і вечірніх молитов. …
  • Воскресіння Христове
    Воскресіння Ісуса Христа: хроніка подій Про Свято Воскресіння…
  • Воскресіння Ісуса Христа
    Коли минула субота,вночі,на третій день після своїхстраждань і…
  • Антипасха. Неділя 2-га після Пасхи. Ап. Фоми
    Явлення Ісуса Христа апостолові Фомі та іншим апостолам Антипасха …
  • Опитування
    Ти святкуєш 8 липня православний День закоханих?
    так
    ні
    святкую день Валентина
    а що це за свято?
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Травень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
     
    Травень 2024 (4)
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Чим відрізняється кохання від залежності?

    Головний критерій любові: нам добре разом і нам добре окремо.

    Головний критерій залежності: на перших етапах - нам добре разом, але погано один без одного, на пізніх етапах - і разом погано, і нарізно погано.


    Чим відрізняється кохання від залежності?


    Любов несе позитивні емоції і робить кожного сильнішим, успішнішим, впевненішим, спокійнішим. Людина, яка кохає, більшу частину часу відчуває гармонію усередині себе, стабільність, захищеність, упевненість, теплі й ніжні почуття до об’єкта кохання. Негативні емоції, у зв'язку з коханням, можуть з'являтися, але короткочасно. Закохана людина розцвітає, молодіє, стає красивішою, світиться зсередини і бажає всім людям навколо такого ж щастя, такої ж любові.

    Залежність від любові, навпаки, породжує багато негативних емоцій - більшу частину часу залежного переповнюють тривога, неспокій, страхи, невпевненість, сумніви, ревнощі, заздрість, злість, роздратування по відношенню до «коханого».

    Позитивні емоції яскраві, але короткочасні. Навіть у найщасливіші хвилини є якесь внутрішнє напруження і сумніви («щастя - це тільки мить»).

    Любов не скасовує внутрішньої свободи. А любовна залежність (слово говорить саме за себе) - це залежність від настрою «коханого», його погляду, тону голосу, слів. Подзвонив - все класно, не подзвонив - біда.

    Відносини любові будуються на рівних: я дарую тобі любов, ти мені даруєш любов; сьогодні багато мене, завтра багато тебе, ми рівні.

    При залежності від кохання, залежний – підлеглий, а його «коханий» домінує над ним. У результаті залежний всіма силами прагне заслужити любов, догодити «коханому», принижуючись при цьому, він тільки дає, нічого не отримуючи натомість. Він є ініціатором спільних заходів, сам вибудовує відносини, все пробачає, «ковтає» образи.

    Кохання - почуття конструктивне і веде до успіху. У закоханих покращуються справи на роботі, фінансове становище, здоров'я, настрій, хочеться допомагати іншим.

    Залежність – деструктивна, у залежного зазвичай поганий настрій, стреси, депресії, руйнується здоров'я. Оскільки залежний ні про що інше, крім «коханого» не може думати, повністю зациклений на ньому, то у нього погіршуються справи на роботі та фінансова ситуація.

    Залежність від любові руйнівна, а справжня любов - творча. При справжньому коханні не важлива присутність коханої людини, ти не страждаєш без неї, навіть, якщо він виїхав чи пішов назавжди. Звичайно, це сумно, але людина не поглинає у тривалі страждання, так як не відчуває в «об’єкті кохання» потреби, бажає йому щастя: «Для мене не важливо, де мій коханий, важливо, що він є».

    Залежності від любові - «я без нього не можу жити», «він один може зробити мене щасливою». Залежний хапається за «коханого», як потопаючий за соломинку («Я вмираю без нього»).

    Однак ніхто і ніщо в цьому світі не може зробити вас щасливим або нещасним. Якщо ви сподіваєтеся, що хтось чи щось вас ощасливить, ви помиляєтеся. Такого об'єкта, таких обставин немає. Щастя і нещастя - це тільки ваша реакція на ту чи іншу подію, людину. Самі факти ні до чого. І ми, психологи, займаємося не тим, що створюємо обставини, ситуації, допомагаємо притягати коханого, ми міняємо самі думки з приводу тієї чи іншої людини, обставин. Ми прибираємо негативні установки, переживання і допомагаємо створити високочастотні енергії.

    Як би не складалися відносини, людина, яка кохає завжди бажає щастя своєму коханому. У залежного, коли відносини перериваються, навпаки з'являється бажання помститися йому (їй) або іншим жінкам (чоловікам), відігратися.

    «Ми знайомі вже (!) півтора місяці. Я його любила дуже сильно, з розуму сходила без нього, все моє життя (!) було присвячене йому. Думала, «тільки стань моїм чоловіком, я потім відіграюся на тобі за всі свої приниження!».

    Любовні стосунки при любовній залежності, як правило, носять короткочасний характер (до року), але після цього можуть тривати від випадку до випадку, а залежний може кілька років страждати від «любові». Іноді вони тривають довше і при деяких обставинах (вагітність, розрахунок, жалість) переходять в сімейні стосунки, але страждання залежного тільки посилюються.


    белое вечернее платье - широкий вибір красивих суконь за доступною ціною


    Невеликий тест

    Якщо ваші відносини тільки починаються або ви разом майже рік, щоб визначити, чи любите ви або залежите, прислухайтеся до своїх відчуттів. Якщо вашим відносинам більше року, то згадайте, що ви відчували в перший рік.

    Якщо велику частину часу вас переповнює радість, якщо стосунки приносять вам тепло, світло, умиротворення, впевненість і спокій, якщо, розповідаючи про них іншим людям, випромінюєте радість, ділитеся приємними враженнями, подіями, то у вас кохання.

    Якщо велику частину часу ви відчуваєте страждання, душевний біль, тривогу і занепокоєння, а в розмовах ділитеся з іншими своїми бідами, радитесь, як бути, що робити, як себе повести, то ви – залежні.

    Любовні трагедії дуже небезпечні для життя, як наркотик і алкоголь. Сам по собі алкоголь, як і наркотик - не зло, також і об'єкт «наркоманського» кохання (тобто любовної залежності) не є зло, вони, взагалі, тут ні до чого. Все це стає небезпечним, коли ти неправильно цим користуєшся. Ми самі своїми руками (вірніше, своїм внутрішнім станом) створюємо собі певні життєві ситуації, в тому числі і негативні. Закохатися - справа не хитра. А ось яка це буде любов, залежить від вас.


    Симптоми любовної залежності

    «Наркоманському» коханню передує період взаємних бурхливих почуттів. Перший симптом «наркоманської» любові для жінки - це раптова зміна в поведінці чоловіка на прямо протилежну, раптове охолодження або зникнення чоловіка, «вчора ще в очі дивився, а нині все коситься у бік». Припустімо, він говорить, що передзвонить і не телефонує, обіцяє прийти і не приходить, при цьому нічого не пояснює, таким чином, даючи надію. Така поведінка з боку чоловіка небезпечна, так як в подальшому, якщо відносини будуть продовжуватися (в уповільненій формі), він, швидше за все, почне маніпулювати. Чим швидше жінка зробить висновки і припинить відносини, тим краще. Інших варіантів немає, далі буде гірше. Усі спроби пояснити чи виправдати його поведінку, повернути, покращити відносини ні до чого доброго не призведуть. По іншому жінка поступово потрапить у залежність від чоловіка: її настрій і стан буде залежати від того, як складаються їхні відносини. Як правило, в таких випадках жінка стає активною і нав'язливою: сама дзвонить, навіть стежить за ним, чим ще більше йому набридає. У результаті він починає її уникати, а вона ще сильніше сходить з розуму. І найцікавіше, що якщо «коханий» до неї повернеться, полюбить її, то вона кине його через 2 дні. Він їй потрібний тільки до тих пір, поки не доступний, так як вона закохана не в реальну людину, а в ідеал. А як тільки відносини почнуть складатися, ставати стабільними, вона побачить реальну людину, розчарується, і її любов пройде. Це ознаки залежності від кохання та неіснуючих, ілюзорних почуттів.

    «Наркоманською» любов'ю може страждати не тільки жінка, але й чоловік, такі випадки зустрічаються нерідше. Тоді вже чоловік стає залежним від «коханої», від її настрою, почуттів. Як тільки чоловікові вдається закохати її в себе, ідеал руйнується і любов минає. Іноді це буває на другий день після весілля. Жінка (всі рідні і знайомі) потім дивуються: «стільки років бігав, доглядав, я йому казала, що ми не пара, і ось, минуло кілька днів після весілля, і він пішов».


    Психолог Марина Морозова


    Читати продовження: Етапи «наркоманської» любові. Як врятувати себе від «кохання-залежності»?
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com