Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
    Где то косяк! Проверь правильность строки подключения. Возможно просто нет новостей за последние 30 дней.
    Опитування
    Ти святкуєш 8 липня православний День закоханих?
    так
    ні
    святкую день Валентина
    а що це за свято?
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Преподобний Кукша, сповідник Одеський



    Преподобний Кукша, сповідник ОдеськийПреподобний Кукша народився 1874 року в селі Гарбузянка Херсонської губернії (нині Миколаївська обл.) у благочестивій селянській родині та був названий при хрещенні Космою. З дитинства Косма всією душею прагнув до Бога, до святого життя. Він любив молитву, усамітнення, уникав дитячих пустощів, а у вільний час читав Святе Письмо.

    У 20 років разом із односельчанами Косма відвідує Святу Землю та Святу гору Афон. Юнаком оволодіває бажання чернечого подвигу. У 1896 році, одержавши батьківське благословення, Косма стає послушником у Свято-Пантелеймонівському монастирі на Афоні. Намагаючись наслідувати древніх подвижників, він ревно виконує усі послушання. Кілька разів Косма відвідує Єрусалим та інші Святі місця Сходу.

    У 1904 році Косма приймає чернечий постриг з ім'ям Ксенофонт. Духовне зростання отця Ксенофонта проходить під мудрою опікою духоносного старця Мелхиседека.

    3 1913 року отець Ксенофонт стає насельником Києво-Печерської Лаври. У часи Першої Світової війни він разом із іншими лаврськими монахами виконує обов'язки брата милосердя у санітарному поїзді сполученням Київ-Львів.

    Отець Ксенофонт виявляє велике терпіння, співчуття та любов у служінні пораненим.

    Після повернення до Лаври отець Ксенофонт несе послух у Дальніх печерах. Через своє ревне служіння Богу, любов до Нього та до ближніх отець Ксенофонт користується глибокою повагою серед братії та парафіян.

    Під час тяжкої хвороби, у 1931 році, отця Ксенофонта було пострижено у схиму з ім'ям Кукша.

    З 1938 року починається тяжкий восьмирічний сповідницький подвиг преподобного Кукші. Його, як «служителя культу», радянська комуністична влада засуджує до 5 років таборів, а після відбуття терміну - до 3 років заслання. Але навіть під час таких суворих випробувань Господь зберіг свого угодника.

    Після заслання преподобний Кукша повертається до Києва. До нього, як до досвідченого старця, їдуть з різних куточків країни люди за порадою, настановою, розрадою.

    Богоборчу владу дратувало і лякало життя подвижника. Його постійно переслідували. У 1951 році преподобного Кукшу переводять до Почаївської Свято-Успенської Лаври, яка в той час належала до Львівської єпархії. Саме тоді у Лаврі подвизався преподобний Амфілохій Почаївський.

    У Лаврі старець несе послух кіотного біля чудотворної ікони Божої Матері та приймає сповідь паломників. Незважаючи на похилий вік та недуги, він щодня приймає сотні людей, ревно і з любов'ю виконуючи обов'язки духівника. Особливу увагу преподобний Кукша виявляє до молодих, намагаючись навернути їх на шлях спасіння.

    Рішуче та суворо викриває старець помилки мандрівного «пророка» Леонтія, а деяким його прихильникам допомагає повернутися у лоно Матері-Церкви.
    Під час Божественної Літургії у Печерному храмі старець неодноразово відчував присутність у вівтарі самого преподобного Іова Почаївського.

    У 1957 році преподобного Кукшу переводять до Іоанно-Богословського монастиря Чернівецької єпархії. Він продовжує приймати всіх, хто потребує його порад і втіхи, а також допомагає духовному та матеріальному становленню обителі.

    Останні роки життя святого старця, який сподобився дару полум'яної молитви, чудотворіння, прозорливості та зцілення, були пов'язані із Одеським Свято-Успенським монастирем. Блаженний подвижник відійшов у вічність 11 грудня 1964 року. На могилі преподобного Кукші неодноразово відбувались зцілення важкохворих.

    Прославлення преподобного Кукші відбулося 22 жовтня 1994 року в Одеському Свято-Успенському монастирі. Тут же перебувають його нетлінні мощі.

    Пам'ять преподобного Кукші, сповідника Одеського, святкується 24 грудня, 29 вересня, 23 жовтня (за н. ст.) із Собором Волинських святих та у Неділю третю після П'ятидесятниці із Соборами Одеських та Галицьких святих.

    За матеріалами книги "Собор Святих Землі Галицької"
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com