Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
    Где то косяк! Проверь правильность строки подключения. Возможно просто нет новостей за последние 30 дней.
    Опитування
    Ти святкуєш 8 липня православний День закоханих?
    так
    ні
    святкую день Валентина
    а що це за свято?
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Виникнення Львівського Успенського братства

    Походження і виникнення православних церковних братств

    Виникнення Львівського Успенського братстваПоправу вважалося, що найстарішим церковним братством в Україні є Львівське Успенське братство. Як видно з назви, було при храмі Успіння Пресвятої Богородиці на вул. Руській. Першу згадку про храм датується 1399 р. А перша назва вул. Руської (у 1742 р. вперше зафіксовано під цим іменем) – вул. Соляників (Солярів).Ця найдавніша дерев’яна церква згоріла у великій пожежі. В сучасному, мурованому вигляді церква постала в 1631 р., будівництво якої розтягнулося на довгі 40 років. І лише 26 січня 1631 р. церкву посвятив її львівський владика Єремія Тисаровський при участі київського архімандрита Петра Могили та багатьох гостей.

    Львівський історик Д.Зубрицький ще в 30-х роках ХІХ ст. доводив, що першим документом, що доводить давність Львівського Успенського братство є акт 1463 р. про передання львівським міщанином Степаном Дропаном в управління Львівському міському братству Онуфріївського монастиря. В іншій своїй праці цей історик відносить початок існування братства до 1439 р. на підставі згадки в інвентарі 1601 р. привілея Казимира IV 1439 р. Ці твердження набули значного поширення в літературі. Про це писали, зокрема, І.Шараневич та митрополит Макарій (Булгаков).

    На думку А.Криловського, Львівське братство хоч і веде свою історію з 1439 р., але в цей початковий період воно ще не мало суто церковного характеру і набуває його лише наприкінці XVI ст. після затвердження статуту патріархом Іоакимом. За І.П.Крип’якевичем, початок Львівського братства слід відносити до кінця XV ст., принаймні в першій половині XVI ст. воно вже діяло.

    Щодо тверджень історика Я.Д.Ісаєвича, то Львівське братство починає формуватися на початку 1580-х років. Саме тоді посилюються гоніння католицького архієпископа Д. Соліковського на православних у зв’язку з календарною реформою.

    Праобразом церковного братства стала громадська діяльність парафіян львівської Успенської церкви. У 1520-х роках “опікуни” церкви або "старшини братства Богородиці", захищали перед міською владою інтереси “всієї української громади в місті і передмістях”. А з 1544 року маємо також згадку про існування при Успенській церкві "руських старшин", які діють від імені "співбратів і сусідів, патронів церкви". Є і протокол зібрання "старших і молодших опікунів" цієї церкви.

    У 1538 р. львівські міщани змогли добитися від королівської влади відновлення православної єпископії, вони ж зі зброєю в руках охороняли життя єпископа Макарія (Тучапського). Того ж року, надійшов донос на міщан, що вони влаштовують таємні збори. Ці “ктитори”, “міщани старші і молодші” цікавилися шкільними справами, дбали про шпиталі та фактично включили до кола своєї діяльності майже всі функції пізніших братств.

    Засновниками Львівського Успенського братства були мешканці українського кварталу в центрі Львова - сідлярі Юрко та Іван Рогатинці, кравець Дмитро Красовський, кушнір Лука Губа, крамарі Іван Красовський, Лесько Маленький, Хома Бабич, Стецько Мороховський, Іван Богатирець. Близьким помічником їх став учитель, письменник і вчений-філолог Степан Кукіль (Зизаній), родом з недалекого містечка Потелича - славного на всю
    Україну осередку гончарства.
    Львівське Успенське братство: членство та Ставропігійний статут
    Ю.Щ.
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com