Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Антипасха. Неділя 2-га після Пасхи. Ап. Фоми
    Явлення Ісуса Христа апостолові Фомі та іншим апостолам Антипасха …
  • ЦЕРКОВНІ ЧАСИ НА СВЯТУ ПАСХУ
    Читаються весь Світлий тиждень замість ранішніх і вечірніх молитов. …
  • Воскресіння Ісуса Христа
    Коли минула субота,вночі,на третій день після своїхстраждань і…
  • Воскресіння Христове
    Воскресіння Ісуса Христа: хроніка подій Про Свято Воскресіння…
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Популярне
  • ЦЕРКОВНІ ЧАСИ НА СВЯТУ ПАСХУ
    Читаються весь Світлий тиждень замість ранішніх і вечірніх молитов. …
  • Воскресіння Христове
    Воскресіння Ісуса Христа: хроніка подій Про Свято Воскресіння…
  • Воскресіння Ісуса Христа
    Коли минула субота,вночі,на третій день після своїхстраждань і…
  • Антипасха. Неділя 2-га після Пасхи. Ап. Фоми
    Явлення Ісуса Христа апостолові Фомі та іншим апостолам Антипасха …
  • Опитування
    Скільки Вам років?
    до 13
    14-17
    18-23
    24-29
    30-39
    40-50
    більше 50
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Травень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
     
    Травень 2024 (4)
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Холмська ікона Божої Матері

    Ікона Хомської Божої Матері дуже давня. Згідно переказу, яке записане єпископом Яковом Сушею, вона написана св. євангелістом Лукою і була привезена у Київську Русь за часів князя Володимира, який після хрещення отримав у Константинополі безліч ікон.
    Холмська ікона зображена на трьох, з'єднаних разом, кипарисових дощечках.


    https://trados.com.ua/law.html - юридичний переклад документів для юридичних і фізичних осіб



    Холмська ікона Божої Матері



    Колись ця ікона була прикрашена дорогоцінною ризою з литого золота і емалі візантійської роботи. Але в 1261 році, під час нападу татар, полки Бурундая пограбували м. Холм (місто у Польщі за 25 км від кордону з Україною), в якому перебувала святиня. Від них постраждала і сама ікона: з ушкодженнями зображення в деяких місцях, татарами з неї було знято риза, а сама ікона була втрачена. Тільки через 100 років після руйнування Холма свята ікона була знайдена під час розкопок і урочисто встановлена у відновленому Холмському соборі. У наш час на зображенні видно два пошкодження, які були нанесені татарами: одна на лівому її плечі (від удару шаблею) і інша на правій руці від стріли. Є благочестиве переказ, що нечестиві татари, які грабували храм, були негайно покарані - вони осліпли.

    З переходом холмського єпископа Діонісія Збируйського 1596 р в унію, Холмський собор та ікона опинились в руках уніатів (греко-католиків). У 1650 році, під час повстання козаків Богдана Хмельницького в Україні, уніати були змушені повернути її православному єпископу Діонісію Балабану за Зборівським угодою; при цьому ікону намагались приховати. Тому вона була знайдена тільки через певний час в підземеллі. У наступному 1651 році війна спалахнула з новою силою, ікона знову потрапила в руки поляків. За порадою Якова Суші, польський король Ян-Казимир взяв Холмську ікону з собою в похід, після якого вона була виставлена у Варшаві в каплиці королівського палацу, де залишалася до 1652 року. Перемогу над козаками Ян-Казимир приписував допомозі Богоматері, холмська ікона Якої була з ним у поході. На знак подяки за це король відновив у Холмі уніатську кафедру і передав їй ікону. 29 квітня 1652 р. вона була встановлена в соборі м. Холма. Тим часом, війна між Польщею і Україною спалахнула з новою силою. Тоді король знову взяв чудотворну Холмську ікону на поле битви, але допомоги вона йому не принесла. Під Жванцем польське військо зазнало поразки. Після цього холмська святиня була повернута в Холмський собор.

    Під час панування унії мали місце спроби латинізації чудотворної ікони і самого холмського собору. Ікона була поставлена у вівтарі, над головним престолом (згідно католицькому звичаю). У 1765 р. римським папою ікона була коронована двома золотими коронами. До передньої частини престолу, над яким вона перебувала, була прикріплена срібна пластина з барильєфа і латинськими написами (на сьогоднішній день зберігається в Московській збройовій палаті).

    У першій половині 19 ст. Холмська ікона та собор були повернуті православній громаді. Святиню урочисто встановили в іконостасі над Царськими вратами.

    Перед цією іконою відбувалося багато чудес. Розповіді про них містяться в окремій книзі архімандрита Іоаникія (Голятовского) «Нове Небо».

    Чудесне врятування міста Холм від монголо-татар


    Під час навали татар часів Батия, деякі їх загони підступили до м Холм. У місті в цей час жили дві благочестиві княжни. Бачачи неможливість захиститися силою зброї, вони разом з іншими людьми звернулися в молитві перед Холмською іконою Богородиці з проханням взяти місто під свій покров. Після цього жінки взяли з храму чудотворну ікону і поставили її навпроти військ противника на стіні фортеці. На татарське військо знайшло якась мара: гора, на якій знаходилося місто, почала здаватися їм крутіше і вище, ніж була насправді. І чим ближче вони наближалися, тим сильніше їм здавалося. Охоплені панікою вони почали тікати. Так, чудовою допомогою, місто було врятовано.

    В даний час Холмська ікона Богородиці знаходиться в експозиції музею Волинської ікони м. Луцька (вул. Ярощука, 5; тел. (0332) 72-03-64).

    День особливого вшанування - 21 вересня (н.ст.), у свято Різдва Богородиці.

    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com